”Väldigt skrämmande – och sorgligt”

Sverige fördömer Isinbajeva och öser kärlek över Green Tregaro: Jag är stolt över henne

MOSKVA/STOCKHOLM. Jelena Isinbajeva sågade Emma Green Tregaros protest mot Rysslands anti­­homo-lag.

Då kontrar hela Sverige genom att ösa kärlek över vår höjdhopperska.

– Jag är stolt över henne, säger Ralf Edström, en av flera tusen svenskar som hyllar 28-åringen.

Emma Green Tregaro markerade tydligt mot Rysslands nya ”antihomo-lag” genom att måla sina naglar i regnbågens färger.

– Idrott handlar om att respektera varandra, så jag tyckte att det var en fin gest. Jag tycker att kärlek till en annan människa inte kan vara fel på något sätt. Om jag kan visa det på ett så enkelt sätt som att måla naglarna i regnbågens färger känns det som en väldigt liten sak för att förhoppningsvis sprida lite glädje. Sen är det även folk som blir upprörda av det, men jag har fått många positiva kommentarer, sa höjdhopperskan om sitt ställningstagande.

Tusentals sluter upp

På en presskonferens under torsdagseftermiddagen fick ryska storstjärnan Jelena Isinibajeva frågan vad hon tycker om Emma Green Tregaros agerade. Hon höll inte igen:

– Det är respektlöst mot vårt land och våra medborgare. Vi är ryssar, kanske är vi annorlunda än folk från andra länder, men vi har våra lagar som alla måste respektera, säger hon.

– Om vi tillåter folk att marknadsföra och göra allt det här på gatan, så är vi rädda för vår nation. Vi anser oss vara normala, pojkar lever med flickor och flickor lever med pojkar. Det kommer från långt bak i tiden, vi har aldrig haft problem med sånt här förr och vi vill inte ha det i framtiden.

Isinbajeva avfärdade de som vill bojkotta OS i Sotji 2014 på grund av Rysslands diskriminerande lagar.

– Självklart stöttar jag inte en bojkott, jag är ledsen att de vill involvera de aktiva i sitt problem. Alla är välkomna att tävla, men självklart, om de marknadsför såna här relationer ute på gatan, är det inte respektfullt mot våra medborgare.

Om vindarna blåser snålt i Ryssland mot Emma Green Tragero, får hon en storm av kärlek i hemlandet.

Flera tusen svenskar har postat sitt stöd för höjdhopperskan på Sportbladets facebooksida.

”Det är stenålder”

”Modigt, mycket modigt. Som svensk blir man stolt och glad”, skriver Lars-Erik Bengtsson.

”Jelena Isinbajeva är så utan civilkurage att det är skrämmande”, kommenterar Per Söderström.

Sveriges sportprofiler har till på köpet som en röst gått ut och hyllat höjdhopparen.

– Jag är stolt över henne. Det är löjligt att det finns såna regler och lagar i Ryssland, menar Ralf Edström.

Patrik Sjöberg är en annan legendar som vill skicka en hälsning till Green Tregaro.

– Det är bra att hon tar ett sådant initiativ. Jag kan bara hålla med Emma om att det verkar vara stenålder där borta.

Ulrika Knape-Lindberg var djupt imponerad över protesten:

– Jag tycker att hon gör något bra och visar sina åsikter på ett sofistikerat och snyggt sätt.

Emma, du är bäst!

1. Stöttar du Emma Green Tregaro i hennes protest?

2. Vad tänkte du när du hörde Isinbajevas fördömande?

3. Bör Sverige bojkotta OS i Sotji?

Malin Baryard-Johnsson, 38, hoppryttare:

1. Absolut, jag tycker att det är en fantastiskt fin gest. Alla borde jobba mot deras lagar och visa att människor är lika mycket värda.

2. Det är tråkigt. En så stor profil borde våga stå upp för allas rätt i samhället.

3. Nej. Man bör aktivt arbeta för att få Ryssland att ändra sig men en bojkott vore tråkigt för alla olympier. Det måste finnas andra vägar som är bättre.

Hedvig Lindahl, 30, fotbollsmålvakt:

1. Ja, jag beundrar hennes mod. Som idrottare får vi lära oss att inte beblanda oss i politiska frågor men det kanske är dags nu. Vi har viktiga roller som förebilder.

2. Det är en sak att respektera ett lands lagar, men det är svårt att respektera någonting som gör att människor far så illa.

3. Nej, det verkar som att IOK har en bra idé om hur de ska hantera situationen och sätta press på Ryssland som värdland. Jag har fullt förtroende för att de gör något bra av situationen.

Ralf Edström, 60, fotbollslegendar:

1. Ja, jag är stolt över henne. Det är löjligt att det finns såna regler och lagar i Ryssland.

2. Jag blev besviken. Hon är en underbar idrottstjej men nu får man en liten annan bild av henne. Det hade varit bättre om hon sagt "inga kommentarer".

3. Nej, det har hållits tävlingar och evenemang i Kina, Vitryssland och på många andra ställen. Men det är bra att man visar om man tycker att något är fel. Det har gett stort eko.

Bernt Johansson, 60, OS-guldmedaljör i cykel:

1. Ja, det kan jag absolut ställa mig bakom. Jag förstår inte den hållningen de har i Ryssland och då är det bra att man rör om i grytan och skapar lite opinion som visar att det här är fel.

2. Hon säger väl det som hon förväntas säga. Men det är dags att vakna upp, vi lever faktiskt på 2010-talet och det här är ett förlegat sätt att tänka på. Det är bra att Emma gör en markering.

3. Nej, en bojkott kan bli kontraproduktivt om Ryssland upplever att det är hela världen mot dem. Då tar de inte till sig några protester.

Kim Martin, 27, ishockeymålvakt:

1. Absolut, alla människor är lika mycket värda. Om man är straight eller gay spelar ingen större roll.

2. Ryssland går emot många andra länder och man tycker att de borde kunna anpassa sig. När jag bodde där märktes det att homosexualitet inte var acceptabelt. Tjejerna i laget pratade inte om det och tränarna ville inte veta av det.

3. Nej, det hade varit jättetråkigt. Jag förstår om folk skulle vilja det, men förhoppningsvis kan man kompromissa och ha ett OS som vanligt.

Ulrika Knape-Lindberg, 58, simhoppslegendar:

1. Ja, jag tycker att hon gör något bra och visar sina åsikter på ett sofistikerat och snyggt sätt.

2. Äh, jag tycker som sagt att Emmas protest är väldigt sofistikerad. Det är starkt utan att på något sätt vara fult gjort.

3. Nej, jag har aldrig trott på att bojkotta någonting. Visst ska man visa vad man tycker om saker och ting men en bojkott har aldrig gett framgång.

Torgny Mogren, 50, före detta skidstjärna:

1. Ja, det är helt okej att visa sina åsikter på det viset. Hennes förklaring var också väldigt bra.

2. Självklart vill hon försvara sitt eget land och deras åsikter, hon vill väl framstå i bra dager och undvika att stöta sig med de som styr. Själv hade jag nog bett om att inte få uttala mig över huvud taget.

3. Nej, det är fel. Att gå så långt som en bojkott vore bara bortkastat. Det skulle inte leda någon vart, i så fall finns det andra sätt att visa sitt missnöje.

Anna Le Moine, 39, curlare:

1. Jag tycker att det är en bra gest, ett bra sätt att reagera på. Men så vitt jag vet har ingen gjort något liknande inom curling.

2. Protesten är riktad mot politikerna och inte hela nationen så klart. Jag tycker att Emma gör helt rätt som markerar att hon tycker att det är fel.

3. Det tycker jag absolut inte. OS är ett jättefint evenemang som står för vänskap och fred. Det enar nationer.

Börje Salming, 62, ishockeylegendar:

1. Jajamen, det gör jag. Det finns ingen anledning att inte göra det.

2. Hon säger att man ska följa lagarna, men anledningen till att det protesteras är ju för att lagarna är fel. Det är 2013 nu och då måste man haja lite mer, tycker jag. Man ska få älska och tycka om vem man vill.

3. Nej, såna ytterligheter behöver man inte ta till. Sporten ska komma i första hand, det politiska får man ta efteråt. Men jag tycker att det är jättebra att Emma protesterar, det syns mer än om en vanlig Svensson hade gjort det.

Magnus Hedman, 40, före detta fotbollsmålvakt:

1. Jag tycker såhär: alla har rätt att stå för vad de tycker. Känns det som en sak hon vill göra så ska man låta henne göra det.

2. Det kan finnas en poäng i det hon säger också. Det är klart att det här tas emot med blandade reaktioner eftersom lagarna och reglerna är annorlunda på många andra ställen.

3. Nej, det köper jag inte över huvud taget. Ska man bojkotta alla länder som inte ser exakt ut som Sverige så skulle alla OS behöva gå här.

Anders Gärderud, 66, OS-guldmedaljör på 3 000 meter hinder 1976

1. – Ja, det gör jag. Jag delar Sverige officiella hållning: min princip är att kärleken människor känner för varandra inte kan vara felaktig.

2. – Det är ju alltid olika i olika länder. Sverige har en hållning, som vi väl delar med större delen av världen. Det finns en annan syn på saken i andra länder, inklusive Ryssland. Isinbajeva är en officiell person i Ryssland, och det framstår väl kanske som konstigt om hon inte delar regeringens hållning. Jag har svårt att döma någon, men jag tycker att "vår" hållning är sund och riktig.

3. – Nej, det tycker jag inte att man bör göra. Jag tycker att idrottens viktigaste budskap är att förena i stället för att splittra.

Malin Ewerlöf Krepp, 41, före detta löpare

1. – Nja. Jag tycker inte att man ska blanda ihop politik och sport. Att hålla på och dra in en massa protester tycker jag inte att man ska göra under ett idrottsevenemang. Det har inte med sport att göra. Så jag tycker att det var lite fel tillfälle.

2. – Alla får göra vad de vill. Som jag sa, jag tycker inte att man ska blanda in politik i sammanhanget. Jag kan förstå både Isinbajeva och Emma. Men är det så att man tycker att ett land har felaktiga lagar så finns det bättre tillfällen att protestera mot det.

3. – Nej. Jag tycker att idrotten ska hålla sig utanför sådant. En bojkott står jag inte bakom.

Linda Haglund, 57, före detta sprinter

1. – Ja. Egentligen vet jag vet inte om man ska blanda in politiken i idrotten, men samtidigt måste man reagera ibland. Precis som under OS 1968 med black power och det där. Jag stödjer naturligtvis Emma.

2. – Det där får stå för Jelena. Men 2013 måste man väl förstå att alla människor har lika värde? Emma har inte gjort något respektlöst, även om Jelena säger det. Hon står bara för sin åsikt. Så Jelena ska definitivt inte prata om vad som är respektlöst eller inte. Det här handlar om människors lika värde, och ibland måste man ta hjälp av idrotten för att göra saker bättre.

3. – Nej, det tycker jag inte. Vi ska yttra våra åsikter, men aldrig bojkotta. Det kan ju vara kontroversiellt vilket land man än åker till. I stället för att bojkotta är det viktigt att vara där. Det som Emma har gjort är väl det bästa sättet att agera på.

Mattias Sunneborn, 42, före detta längdhoppare

1. – Ja, självklart. Till 110 procent. Det är otroligt att det ens kan bli en fråga vi måste diskutera.

2. – Jag känner inte henne. Men i mina ögon sjunker hon flera steg nu, på direkten. Att döma andra människor, som Jelena gjort, ska man vara väldigt försiktig med.

3. – Det där är ju en komplicerad fråga. Jag tycker nog inte det. Åker man dit kan man enklare belysa problemen i landet. Det är perfekt det som Emma, hon agerar helt rätt. Bra, Emma!

Ann-Louise Skoglund, 51, före detta sprinter

1. – En idrottsarena ska självklart vara till för alla, oavsett vilken sexuell läggning man har. Sen hur hon agerar, det kan man ju fundera på. Men alla ska vara välkomna.

2. – Jag hade inte förväntat mig något annat (från Jelena Isinbajeva). Man är ju ofta lojal mot sitt land. Varje individ måste ta ställning på sitt sätt.

3. – Nej. Det är inte en framkomlig väg att påverka. Ska man påverka måste man vara med och vara där. Inte ta avstånd från hemmaplan, utan ge sig in i fajten.

Patrik Sjöberg, 48, höjdhoppslegendar

1. – Ja, det är helt självklart. Det är bra att Emma tar ett sådant initiativ.

2. – De där frågorna ska du ställa till mig egentligen. Men jag kan bara hålla med Emma Green om att det verkar vara stenålder där borta.

3. – Många med åsikter tycker alltid att idrotten ska bojkotta. Men alla svenska företag som är där och investerar, då? Ska inte Volvo i så fall sticka från Ryssland? Jag tycker att Emma Green visar att man kan protestera på plats, på ett bättre sätt än om man stannar hemma. 

Philip Nossmy, 30, häcklöpare

1. – Ja. Lagarna i Ryssland är motbjudande och inhumana. Kände Emma att hon ville sätta ner foten mot det så står jag absolut bakom henne.

2. – Hon säger att Emma inte följer deras lagar. Men jag tror inte att Emma brutit mot någon lag genom att måla sina lagar. Jelena har tappat mycket i anseende genom att agera på det här sättet. Det verkar lite mossigt, minst sagt.

3. – Jag tror inte på en bojkott. De är ofta kontraproduktiva. Bättre då att vara på plats och stå upp för mänskliga rättigheter. Det är upp till var och en av våra idrottare, men jag tror inte att en officiell bojkott skulle få särskilt stor effekt.

Sammanställning: Petter Öhrling & Per Bohman

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN