Marit Björgens råd till Frida Karlsson

Marit Björgen tror supertalangen Frida Karlsson kan utmana Therese Johaug redan i vinter.

Nyckeln blir att våga tacka nej till tävlingar.

– Det gäller att vila huvudet, säger hon.

För en stund stod Marit Björgen, 39, återigen i ledarväst på en pressträff. Den här gången var det dock bara som en del i marknadsföringen av den nya skidtouren, Ski Tour 2020, som avgörs i Östersund, Åre, Meråker och Trondheim i mitten av februari.

– Jag tror många av de svenska och norska åkarna kommer ha det här som årets huvudmål, det som de vill ha mest fokus på, säger hon.

Med en månad kvar till säsongen smyger igång erkänner den forna norska skiddominanten att hon är mer spänd på det svenska laget än det norska där insynen fortfarande är ganska bra.

Inte haft så mycket kontakt med Kalla

– Det som blir mest spännande är utvecklingen på de svenska tjejerna, Ebba och Frida som är på väg uppåt, att se om de tagit nya steg. Sen blir det spännande om Charlotte är tillbaka i sin bästa form, vi har inte pratat så mycket i år, säger Björgen.

När det gäller fjolårets genombrottskvinna, Frida Karlsson, varnar Marit Bjørgen för att ha för stora förväntningar. Särskilt från Frida själv.

– Det gäller att fortsätta komma ihåg att hon är ung och ojämn i resultaten, att hon då och då kommer göra toppresultat men man kan inte ha för höga förhoppningar.

Nyckeln tror Björgen är att avstå flera tävlingshelger för att inte bränna ut sig mentalt.

– Ja, det är mycket nytt för henne också och det är extremt många tävlingar i år. Det gäller att göra en bra tävlingsplanering med lite luft för att vila huvudet.

”Kan absolut utmana Therese”

Hur lätt är det om man inleder säsongen bra?

– Det kan vara svårt, men det är viktigt att ha bra folk runt omkring sig.

I de lopp hon kör tror dock Marit Björgen mycket på 20-åringen från Sollefteå. Att hon till och med kan utmana dominanten Therese Johaug.

– Ja, ser man på 10 kilometer på VM i Seefeld så är hon absolut en person som kan utmana Therese, säger Björgen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.