Erik Niva inför premiären av When We Were Kings

avOscar Rickstrand

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Erik Niva

Som Dynamo Kiev 1986.

Så beskriver Erik Niva sin nya podd ”When We Were Kings” som har premiär på onsdag.

Sportbladets Erik Niva är en av Sveriges mest prisade sportjournalister. Nu släpper han, för första gången någonsin, en egen podcast (”When We Were Kings”) tillsammans med Håkan Andreasson.

Varför känns det rätt nu?

– Jag kände väl själv att jag saknade en typ av fotbollspodd där jag själv kunde tillföra något. Det finns extremt många snackpoddar och intervjupoddar, men egentligen inte någon som ägnar sig åt berättande. Det vill jag göra och det tycker jag mig kunna hyggligt, säger Niva.

”Bara det är ju tilltalande”

Hur kommer avsnitten att formas?

– Det kommer att vara ett samtal mellan mig och Håkan där jag driver och formulerar och berättar historien om en specifik säsong och en specifik klubb. Håkan skjuter in med frågor, undringar och kompletteringar när jag tappar tråden och det behövs.

Hur blir Håkan som poddpartner?

– Det är ju min gamla chef. Han har bestämt över mig i nästan 20 års tid och... jag ska väl inte säga att rollerna är ombytta nu, men här blir det nog jag som domderar och dirigerar medan Håkan kompletterar. Bara det rollskiftet är ju tilltalande.

Kan du jämföra podden med en fotbollsklubb?

– Nu blir det anspråksfullt. Men Dynamo Kievs lag i mitten av 80-talet, säg 1986. Då hade Valeri Lobanovsky kommit en bit på vägen med att revolutionera sporten med sitt nytänk, och vi tänker oss göra precis samma sak. Eller det är åtminstone vad vi hoppas att göra.

Vädjar om tips

Premiäravsnittet handlar om Chelseas säsong 2003/04 och hur Roman Abramovich ankomst ritade om fotbollskartan. Niva understryker att tipslådan för förslag på framtida ämnen är öppen.

– Vi vill inte att det bara blir envägskommunikation. Vi hoppas att folk hör av sig med tips och förslag på säsonger som haft betydelse, som de vill höra mer om. Det finns någon tilltalande i den lyssnarkontakten och vi hoppas att det kan bli så.

Slutligen, kan du förklara namnet ”When We Were Kings”?

– Det var Håkans idé. Det kommer från hans favoritdokumentär om idrott. En brittisk dokumentär om fajten mellan Muhammad Ali och George Foreman. Namnet ger känslan av att vi spolar tillbaka bandet till året då saker hände, då saker verkligen betydde något. Det är det namnet anspelar på.

”When We Were Kings” släpper ett avsnitt varje onsdag framöver på obestämd tid. Här hittar du del 1.

ARTIKELN HANDLAR OM

Erik Niva

Fotboll

Podcast