Avslöjar: Sveriges nya EM-vapen

Krävdes tillstånd från Norge: ”Vässar vårt team”

ALINGSÅS. Handbollslandslaget gör en förändring till EM.

Efter 19 år på bänken skickas materialaren Bosse Nilsson upp på läktaren.

I stället tar målvaktslegendaren Mats Olsson plats vid sidlinjen.

– Han hjälper hela laget, säger Andreas Palicka.

Ingen har varit med i landslaget längre än materialförvaltaren Bosse Nilsson, som gjorde sitt första mästerskap redan 2001.

Sedan dess har han suttit på bänken och hållit koll på grejerna och servat spelarna.

Men nu är det slut med det.

Nilsson är uppskickad på läktaren sedan landskamperna i oktober. Då satt videoanalytikern Mikael Franzén på läktaren. Men i matcherna mot Egypten och i stundande EM är det målvaktstränaren Mats Olsson som tar plats där för att hjälpa keeprarna och bistå förbundskaptenerna Kristján Andrésson och Martin Boquist, ungefär som han gör hos de norska damerna sedan många år.

– Förslaget kom från Kristján. Det är få landslag som har materialförvaltaren på bänken numera. Nu får vi in lite mer kapacitet handbollsmässigt på bänken. Vi klarar av att byta en tröja om det skulle behövas och det går att fixa grejer på olika sätt, säger Olsson efter Sveriges seger med 27–24 i genrepet.

”Hjälper hela laget”

Andreas Palicka:

– Det finns mycket erfarenhet hos Mats. I vissa situationer är det en klar fördel att ha med honom.

Men Olsson, världens bäste målvakt i början av 1990-talet och en av de mest aktade målvaktstränarna i världen, stöttar inte bara målvakterna.

– Han hjälper hela laget. Han har ett annat tänk än utespelare så de får en annan förståelse när en gammal legendar säger hur en målvakt tänker, säger Palicka.

Känns det bra att ha honom där?

– Ja, så klart. Det blir mycket press på oss målvakter nu i EM. Utan att låta arrogant men det är med all rätt. Vi tillhör de mest erfarna spelarna och har presterat på hög nivå i ett par mästerskap. Den pressen tar jag gärna på mig och då hjälper det att ha Mats där, inget snack om det.

Krävdes tillstånd från Norge

Men det krävdes ett tillstånd från det norska förbundet, som är Olssons huvudsaklige arbetsgivare sedan mer än tio år, för att han skulle kunna ta plats på bänken hos Blågult. Det tillståndet hade man inte fått till landskamperna i oktober och därför har det dröjt till EM-genrepet.

– Nu har vi möjligheten och det uppskattar vi. Vi ser det som en möjlighet att vässa vårt team ytterligare, säger Andrésson.

Och ”Bosse materialare” surar inte.

– Jag tycker att det är helt rätt, säger han.

Men vem tar ansvaret för materialet på bänken nu då?

– Bra fråga! Fråga Mats, haha.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.