Mejla

Kristoffer Bergström

Hoppet att vi vinner är dödare än Gustav Vasa

Publicerad:

En lysande Johan Häggström förändrar inte den stora bilden av Tour de ski.

Hoppet att en svensk vinner allting?

Det är dödare än Gustav Vasa.

Låt sorgesången ljuda över vår svenska Tour de ski-historia.

Vi kan blunda och frammana minnen av Stina Nilssons fyra förstaplatser 2017 eller Marcus Hellners klättring 2012, men med öppna ögon är det mörkt.

Under mästerskapen matchar vi ofta Norge och Ryssland, men i touren är vi andra klassens deltagare, rena b-gänget.

Lika med Italien

När backen är besegrad och totalställningen summerad har Norge haft trettiofyra pallplatser mot Rysslands åtta och Finlands sex. Sverige skvalpar med Polen och Italien på sina fyra.

Vi kommer inte vinna 2020 heller.

Det är bara att konstatera efter den andra etappen, där stavar bröts och åkare tumlade ner i snön. Lundgren grät, Westberg röt könsord och Dahlqvist svor. Motgångarna var av bibliska proportioner, vi väntade bara på beskedet att Johan Häggström lämnat återbud för att han skulle skattskrivas i Betlehem.

Men tack Gud för att 27-åringen höll sig på benen, duckade en gräshoppesvärm och skejtade in på en fin femteplats. En tröst när ingen svenska ens tog sig till damernas final, vilket var symptomatiskt för ett landslag som sänker sig runt nyår.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Ebba tappade sekunder

Jag är sällan naiv. Givetvis var ingen blågul åkare favorit att vinna touren på förhand, så utvecklingen hittills är inget fiasko. Men om det fanns fyra som på något vis kunde finna storformen och hota giganterna i totaltoppen så har de alla redan stött på patrull.

Stina Nilsson är skadad i revbenet och Calle Halfvarsson i armen. Charlotte Kalla har inte gjort sig själv rättvisa på ett år och Ebba Andersson tappade nio sekunder på den etapp där hon hade behövt vinna lika många gentemot Therese Johaug.

Våra pallchanser är nu isolerade till Ebba Andersson och möjligen Johan Häggström. Det kan tyckas futtigt, men det finns skäl att hoppas att någon av dem får resterande turné att klaffa och klättrar hem en tredjeplats.

I det stora hela förändrar det inte bilden.

Men det vore skönt att skaka av sig Italien och Polen.

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:

LÄS VIDARE