Coronapandemin

Hanssons coronaflykt en kamp mot klockan

Av: 

TT

Louise Hansson pluggar i USA.
Louise Hansson pluggar i USA.

SPORTBLADET

Med kort varsel tog OS-simmaren Louise Hansson, 23, beslutet att överge ett coronaskrämt Los Angeles och ta sig hem till Sverige.

Hon lyckades – efter en kamp mot klockan.

– När jag satt på flygplatsen såg man att plan efter plan blev inställt, berättar hon för TT.

Precis som för så många andra idrottare har Louise Hanssons tillvaro vänts upp och ned.

Hon skulle försvara två titlar på de amerikanska collegemästerskapen, NCAA, den gångna helgen, hon skulle stanna i Los Angeles och träna inför OS och slutligen jaga medaljer i Tokyo i juli.

– Allting som jag hade planerat de närmaste fem månaderna har försvunnit. Det är klart att jag inte är glad, men med tanke på situationen i världen så var det rätt beslut som togs, säger fjolårets VM-sjua på 100 meter fjäril om beslutet att skjuta upp OS till nästa år.

Mardrömssituation

Hon säger det från föräldrahemmet utanför Helsingborg där också lillasyster Sophie, den 21-åriga bröstsimmaren, finns. Hon åkte hem från sitt college i North Carolina dagarna före Louise.

– Det var främst mamma och pappa som ville ha hem oss. Det är ju så oklart vad som händer och man hade kunnat bli sittande i sin lägenhet i en, två eller tre månader, säger Louise Hansson som har sex veckors skoljobb på distans kvar innan hon tar examen från University of Southern California (USC) i Los Angeles.

Systrarna Hansson tävlade med Sjöström och Coleman i svenska lagkappen vid VM i fjol.

USA:s president Donald Trump har stoppat flygen mellan USA och Europa och Louise Hansson klarade sig med nöd och näppe hem.

– Jag kom med det sista planet i stort sett. Jag satt på flygplatsen i New York och i princip alla plan till London utom mitt blev inställt, berättar hon.

"All mat slut"

Coronakrisen i USA ligger några veckor efter den i Europa och hon beskriver en rädsla i Los Angeles under hennes sista dagar där.

– Det var lite blandat. Först var det lite snack om att det inte var så farligt, men samtidigt så var all mat slut i affärerna och det fanns ingenting att köpa. Det var samma där som här med att folk hamstrade toapapper.

– Man märkte att folk förberedde sig, jag stod i kö en timme bara för att komma in i en mataffär. Så folk var rädda. Det är ju många som inte har sjukförsäkringar där borta, säger hon.

I USA passerade man på onsdagen 65 000 bekräftade coronafall och fler än 940 har avlidit. Kalifornien är en av de värst drabbade delstaterna. Bara några timmar efter att Louise Hansson hade lämnat Los Angeles stängdes också universitets simhall där hon har tränat under legendariske simtränaren Dave Salo.

Flyttar till England

Nu tränar hon i Helsingborg tillsammans med sin syster och försöker hitta nya mål. EM i Budapest – som preliminärt flyttats till augusti – kan vara ett.

– Jag försöker ta en dag i taget. Man kan fokusera på EM, och OS kommer ju att hända och är det stora målet.

Louise Hansson är redan OS-klar. Hon debuterade i landslaget tidigt och har varit med och simmat hem både EM-guld och VM-silver i lagkapp. Individuellt har hon lyft under sina fyra år i USA och sjundeplatsen i VM i fjol var hennes bästa individuella mästerskapsresultat.

Förmodligen fortsätter hon sin OS-satsning i England på Loughborough University från och med i höst. Hon tänker plugga vidare för att ta en mastersexamen i företagsekonomi med inriktning på marknadsföring och entreprenörskap.

– De har ett jättebra träningscenter där som är i kombination med skolan, så det är likt upplägget som jag har kört nu, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

NBA-stjärnans mor i koma med coronavirus

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Simning