Allt mer tyder på att OS skjuts fram

Av:  TT

Blir det OS i Tokyo i sommar? Inom en månad får vi svaret, säger IOK.
Blir det OS i Tokyo i sommar? Inom en månad får vi svaret, säger IOK.

Senast om fyra veckor kommer ett definitivt beslut om OS i Tokyo, säger Internationella olympiska kommittén (IOK).

Allt mer tyder på att spelen flyttas fram. Men att ställa in dem är inte aktuellt.

Trots allt större press tänker inte IOK ge upp planerna på sommar-OS i Tokyo än. Men nog börjar allt mer tyda på att spelen flyttas fram till följd av coronavirusets framfart.

Sent på söndagen bekräftade IOK att man tittar på alternativa scenarier om det inte går att arrangera OS som planerat 24 juli–9 augusti.

"För att skydda hälsan för alla inblandade och för att hjälpa till i arbetet med att hejda covid-19 (sjukdomen som orsakas av coronaviruset), har IOK:s styrelse i dag beslutat att IOK kommer att stegra planeringen av olika scenarier för de olympiska spelen i Tokyo 2020", skriver IOK i ett pressmeddelande på söndagen.

Besked inom en månad

Senast om fyra veckor ska man komma med ett klart besked och det mesta tyder på att OS flyttas fram. Både att skjuta fram spelen ett och två år diskuteras, skriver Financial Times.

Att flytta ett OS är en enorm apparat, men söndagens presskommuniké från IOK skickade tydliga signaler att man helt klart tänker tanken.

"Ett antal viktiga arenor som behövs till OS är kanske inte tillgängliga längre. Situationen med miljontals bokade hotellnätter är extremt svår att hantera, och den internationella idrottskalendern gällande minst 33 OS-sporter skulle vara tvungen att anpassas. Det här är bara några av många, många utmaningar", skriver IOK.

IOK vädjar därför till alla inblandade – OS-arrangörer, japanska myndigheter, idrottsförbund, rättighetsinnehavare och sponsorer – att helhjärtat samarbeta för att möjliggöra alternativa lösningar.

Men att ställa in spelen finns inte på kartan.

"Att ställa in OS i Tokyo 2020 skulle inte lösa några problem eller hjälpa någon. Därför finns det inte på agendan", skriver IOK.

Förbättrat läge

Det som talar för att OS faktiskt ska kunna hållas som planerat är att läget har förbättrats i Japan, skriver IOK. Det som talar emot är den allt snabbare spridningstakten i många länder runtom i världen.

De senaste dagarna har många idrottare, idrottsförbund och nationella olympiska kommittéer ifrågasatt IOK:s beslut att inte skjuta upp OS. Orättvisa förhållanden är ett av argumenten som kritiken bygger på, då många idrottare inte kan träna som de skulle vilja under rådande förhållanden.

I ett öppet brev skriver IOK:s ordförande Thomas Bach att han förstår dem som är oroliga, och att allas välmående står i första rummet.

"IOK vill vara en del av lösningen. Därför har vi satt det som vår första prioritet att säkerställa hälsan för alla inblandade, och att hjälpa till för att hejda viruset. Jag önskar, och det här är något vi alla jobbar mot, att vi ska kunna uppfylla det som många idrottare, nationella olympiska kommittéer och nationsförbund från alla världsdelar hoppas på: att den olympiska elden ska bli ljuset i slutet av den här mörka tunneln som vi alla färdas igenom", skriver Bach.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.