Skidåkarna tävlade trots förbundets stopp: ”Tror det var ofarligt...”

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Skidförbundet har stoppat alla sina tävlingar och landslagsverksamheten har paus för att minska spridningen av corona.

Då passade flera etablerade åkare – som Ebba Andersson, Linn Svahn och Oskar Svensson – på att mötas i en spontan tävling, utan förbundets vetskap.

– Jag tror att det var ett ofarligt arrangemang, säger Oskar Svensson.

Under fredagen samlades 56 aktiva för att mötas in spontantävling i Östersund. Där fanns längdåkare och skidskyttar från världseliten.

Sprintstafetten vann Ebba Andersson och långloppsspecialisten Max Novak vann loppet.

– Jag var inte redo att släppa taget om den här säsongen än, sa Ebba Andersson till Östersunds-Posten som var först med att rapportera om tävlingen.

”Kom fler än man trott”

När Sportbladet når Oskar Svensson på kvällen berättar han om inbjudningarna som kommit ut till de aktiva i de olika träningsgrupper som finns i Östersunds klubbar.

– Det kom nog fler åkare än vad man trott skulle komma. Men det var rent på skoj och ingen publik. Det var mer som ett intervallpass egentligen, men det var kul att få köra en slags tävling, säger Oskar Svensson och utvecklar:

– Det känns bra att ha något normalt att tänka på...

Mattias Persson, skidtränare på Mittuniversitet, berättar för Sportbladet att önskemålet kommit från en aktiv.

– Man får bedriva träningar som vanligt och man kan se det som ett bra intervallpass. Men det dök upp mycket folk, säger han.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Oskar Svensson
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Linn Svahn deltog också i tävlingen.

Skidsäsongen tog som bekant slut tidigare än planerat. Svenska sprintlandslaget vände, efter larmrapporterna om coronavirusets spridning, hem från Kanada och i samma veva ställde Fis in resterande världscup.

På hemmaplan tog Svenska skidförbundet sedan ytterligare ett steg och ställde in alla de tävlingar som man själva rår över.

– Det stämmer. Sedan rekommenderar vi klubbar och föreningar att inte tävla, men att det är upp till dem om de vill göra det i någon form. Det kan vi inte bestämma, säger Ola Strömberg som är förbundsdirektör inom Svenska skidförbundet.

”Vill att de ska träna”

I ett uttalande den 12 mars skrev Skidförbundet följande: ”Vi rekommenderar även distrikt och föreningar att ställa in övriga tävlingar för att minska risken för smittspridning. Vi förstår mycket väl att det kan kännas svårt att ställa in evenemang som många har tränat/jobbat för och sett fram emot. Men läget är extraordinärt och då krävs det att vi tar till extraordinära åtgärder.”’

Ola Strömberg och Skidförbundet kände inte till spontantävlingen i Östersund, men ser inte att den strider mot förbundets rekommendationer.

– De måste ta det beslutet själva. Risken att längdåkare ska smitta varandra är extremt liten, de är i grunden alltid väldigt försiktiga och kloka, säger Ola Strömberg.

De bryter inte mot era restriktioner?

– Nej, det tycker jag inte. Vi vill att de ska träna är det en träningstävling och de är försiktiga att sprida något är det fine.

Oskar Svensson påpekar att de som åkare försöker ta sitt ansvar i de smittider som råder.

– Vi försöker följa de direktiv som finns. Och det mesta jobbet gör man ensam ute i skogen.., säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM