IndyCar skjuter upp premiären med Ericsson och Rosenqvist

Vill starta säsongen i maj

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Walter G Arce Sr Grindstone Media/ASP Inc / Grindstone Media Group/ASPInc
Felix Rosenqvist jagar segrar med start i St Pete

Först sköt F1 upp sin säsongspremiär.

Ett par timmar senare följde IndyCar efter.

– Vi är alla oroliga för vad som händer just nu, säger Marcus Ericsson.

Premiären av IndyCar skulle ha avgjort på stadsbanan i St Petersburg, helt utan publik. I dag kom andra besked. Den och de tre efterföljande loppen skjuts på framtiden.

– Det har utvecklats väldigt snabbt de senaste dagarna, från att vi inte hade någon ingen oro alls till förskjutning av hela säsongsstarten, säger Felix Rosenqvist till Sportbladet.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt, mest med tanke på att St Petersburg är mitt favotitrace och jag inte tror att de kommer kunna köra det loppet senare under året eftersom det är ett stadslopp. När det gäller resten av säsongen så känns det som om vi har väntat i fem månader på att starta säsongen så kan vi vänta i två månader till. Man måste bara förstå att det är rätt beslut.

IndyCar ställer in premiären 2020

Samtliga team, förare och medarbetare var på plats eftersom det var tänkt att köra tävlingen utan publik, men IndyCar valde att följa F1:s exempel.

– Jag tror inte att någon vill sticka ut halsen och köra när alla ställer in sina evenemang, säger Rosenqvist.

– Det blir som en PR-grej, att alla ska göra samma sak. Även om jag tror att vi hade kunnat köra racet utan någon större risk. Alla är redan är här och det skulle ha körts utan publik. Men det är bara att acceptera och sedan får vi se, vi vet inte hur det kommer att påverka allt.

Vill starta i ”Month of May”

Nu vänder Chip Ganassi Racing med Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson åter till basen i Indianapolis för att fortsätta förberedelserna för en säsong som blir väldigt annorlunda. Istället för att starta säsongen med fyra lopp på traditionella racerbanor och stadsbanor startar säsongen direkt med ”Month of May”. Den intensiva månaden som inleds med IndyCar Grand Prix på den traditionella racerbanan i Indianapolis för att sedan fortsätta med förberedelser inför årets höjdpunkt, ovalloppet Indy 500, innan den avslutas med de två loppen i Detroit de två sista dagarna i maj.

– Det känns som om det är helt rätt beslut av IndyCar att ställa in, även om det såklart är jättetrist eftersom vi alla vill köra race. Hälsan måste gå i första hand, säger Marcus Ericsson.

– Jag tänker främst på nära och kära som är i riskzonerna, på äldre och sjuka. Jag hoppas att situationen blir bättre den närmsta tiden och att vi sedan kan dra igång säsongen innan sommaren.

Annas Motor - så förändras motorsporten våren 2020

Rally-VM

Tävlar just nu i Mexiko, med svenskarna Oliver Solberg och Pontus Tidemand. Däremot skjuts deltävlingen i Argentina upp på obestämd framtid.

Formel 1
Säsongsstarten i Australien skulle genomföras, men sedan flera av McLarens medarbetare satts i karantän och en bekräftats smittad med coronaviruset lämnade stallet återbud till tävlingen och en och en halv timme innan den första träningen skulle köras ställdes premiären in. Teamen var inte eniga i beslutet, tre stall (Red Bull, AlphaTauri och Raicing Point) ville tävla. Även deltävlingarna i Bahrain, Vietnam, och Kina har skjutits upp, men när de ska genomföras är inte klart. Säsongsstarten är planerad till den 3 maj i Nederländerna.

VM i rallycross

VM-premiären som skulle ha avgjorts i Barcelona i mitten av april skjuts upp.
IndyCar
Även IndyCar skjuter upp säsongens fyra första tävlingar. Därmed är det tänkt att säsongen ska starta i Indianapolis den 9 maj.

Formel E

Säsongen pausar i två månader. Hittills har fem deltävlingar strukits.

MotoGP

I premiären tävlade enbart moto2 och moto3. För motoGP skjuts nu säsongsstarten upp till deltävlingen i Spanien i den 3 maj.

WEC

12-timmarsloppet i Sebring skulle ha avgjorts nästa helg, men flyttas fram till den 11-14 november.

WTCR
Premiären skulle ha avgjorts i Ungern den 24-26 april. Den ställs in, men mästerskapet ska innehålla 20 deltävlingar och därför ska Thed Björk och hans kollegor köra kvalet och två lopp under tävlingshelgen i spanska Aragon i juli. Om mästerskapet tvingas ställa in fler lopp i vår ska kval och lopp köras under andra tävlingshelger senare i höst. Säsongsstarten är planerad till Nürburgring den 23-25 maj.

NASCAR
Det amerikanska mästerskapet ställer också in deltävlingarna i Atlanta och Homestead.

Motocross
VM deltävlingarna i Spanien och Portugal som skulle ha genomförts i april har skjutits upp och kommer att genomföras den 10-11 och 17-18 oktober.

Nästa deltävling är planerad till den 10 maj i Frankrike.

SM-veckan och RallyX on Ice

Tävlingarna skulle ha genomförts i Luleå och Boden den 28 mars, men ställs in.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM