Vasaloppet

Vasaloppen tvingas flytta två starter

Vasaloppet 45 och Nattvasan 45 kortas

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Snöbristen tvingar Vasaloppsarrangören att agera.

Nu flyttas starten för Vasaloppet 45 och Nattvasan 45, som båda därmed också får kortare sträckning.

– I och med flytten av starten till Evertsberg väljer vi att prioritera Vasaloppsarenan där även de andra loppen går, säger sportchefen Tommy Höglund.

Den milda vintern har skapat stora problem inför Vasaloppet. Samtidigt som hundratalet frivilliga i helgen varit ute och skottat snö, kört snö och dikat ur vattenfyllda stråk tvingas arrangören korta två sträckor.

Mejl till alla berörda

Vasaloppet 45 och Nattvasan 45 kommer kommer starta vid kontrollen i Evertsberg istället för Oxberg. Konsekvensen blir att loppen blir 43 istället för 45 kilometer långa.

– Under morgonen har vi skickat ut ett mejl till alla berörda där vi meddelar flytten av startplats och ger all information om parkering, bussar till start och dylikt. Vi tror att alla har förståelse för vårt beslut och det ska inte behöva innebära några större olägenheter, säger sportchefen Tommy Höglund i ett pressmeddelande.

Vy över upploppet i Mora på måndagsmorgonen.
Startfältet i Oxberg på måndagsmorgonen.

”Utgår från att kunna köra”

3 270 personer är anmälda till Vasaloppet 45 och 462 tvåmannalag till Nattvasan. Samtidigt fortsätter arrangörens arbete för att de andra loppen under veckan ska kunna genomföras som planerat.

– Det kommer att krävas mycket jobb men om vädret framåt blir som prognosen säger utgår vi från att vi ska kunna köra alla lopp, säger Tommy Höglund.

Senare under dagen kom beskedet att Vasaloppet 30 och Tjejvasan, som är först ut den 21 och 22 februari kommer bli av som planerat.

Efter dagens arbete kan vi konstatera att både Vasaloppet 30, fredag den 21 februari, och Tjejvasan lördag den 22 februari kommer att genomföras som planerat. Vi jobbar vidare med spåret ovanför Oxberg och om väderprognosen stämmer räknar vi fortfarande med att kunna köra alla lopp under vinterveckan 2020.”, skriver de på sin Instagram.

Det stora Vasaloppet körs den 1 mars.

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Experten på Topptipset: "Har hittat ett riktigt fynd"
I Oxberg brukar förutom halvvasan också Tjejvasan starta.
Publisert:

LÄS VIDARE

Leiby: Vasaloppet var som bäst när det kunde ställas in

ÄMNEN I ARTIKELN

Vasaloppet

Längdskidor