De norska skidstjärnorna kör så de stupar: Det var kul...

Av: Petra Thorén

Publicerad:

Någon som undrar hur hårt norskorna kör inför stundande skidsäsong?

Så de stupar är svaret.

– Jag tror att alla fick känna rejält på mjölksyran..., säger Ingvild Flugstad Östberg till Sportbladet.

Skidsäsongen närmar sig och tempot börjar skruvas upp.

Det norska damlandslaget har i veckan genomfört ett stenhårt läger i Kvittfjell. Och stjärnorna har fått bekänna färg.

– Vi har haft en hård samling. Det har varit kort, från söndag till idag. Vi har kört hårda pass måndag, tisdag, onsdag och torsdag, berättar Ingvild Flugstad Östberg på telefon för Sportbladet.

Och det var många trötta åkare som stupade efter torsdagens intervallpass.

”Älghufs och var tufft”

På skidlandslagets egna sociala medier syns en bild där fyra åkare ligger utslagna av trötthet på en grusväg medan två står och hänger på sina stavar.

När Sportbladet frågar Ingvild Flugstad Östberg om ögonblicket skrattar hon lite.

– Ja, vi har kört hårt.... Idag var det älghufs och det var tufft, säger hon.

Vad körde ni?

– Vi hade ett pass med intervaller på först fyra-fem minuter styck och sen avslutade vi med tre intervaller på en minut och då blir det ganska mycket skuldra mot skuldra och fajt när vi startar tillsammans. Det var kul.

1 av 3 | Foto: langrennsjenterna/Instagram
Anna Svendsen.

Vem var starkast?

– De sista var på en minut och det blir ändå ganska länge. Therese (Johaug) är starkast där också, hon drar det längsta strået på de här intervallerna också...

Varnade sina lagkamrater

Rapporterna kring Therese Johaug har tidigare i höst pekat på att hon är ännu starkare än inför förra säsongen. I samband med lagets tidigare läger på hög höjd i Frankrike varnade hon själv lagkamraterna för att haka på henne under passen.

– Det är rätt. Det är lite speciellt när man är främst på höjd om alla i laget ska köra lika långt och lika hårt som Therese eller mig själv också. Vi är i olika stadier i våra karriärer, säger Ingvild Flugstad Östberg.

Hur har din sommar varit?

– Jag har haft en bra träningssommar. Det är inte så att jag kan säga att jag blivit mycket bättre, jag har försökt bygga vidare på det det som jag har gjort tidigare. Förra året gick över all förväntan för min del. Förväntningarna runt mig blir därefter. Jag vill slåss om världscupen sammanlagt, men det blir väldigt svårt, men jag har förberett mig både mentalt och fysiskt.

Hon räknar med ett stark motstånd från Sverige i vinter igen. När världscupen 2018/2019 summerades visade det sig att de svenska åkarna tagit 39 pallplatser, medan Norge landade på 35.

– Vi har alltid lust att vara det bästa damlaget. Vi vann nationscupen, men Sverige tog fler pallplatser. Det var väldigt starkt och är något som taggar oss. Vi ger oss inte frivilligt, säger Ingvild Flugstad Östberg.

Om det är någon som tvivlar så är det bara att titta på bilden.

Publicerad:

LÄS VIDARE