Publicerad:
Uppdaterad:

Stina Nilsson historisk efter svenska trippeln

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Stina Nilsson är historisk.

Svenskan vann sprintcupen när Sverige tog en trippel i världscupavslutningen - hon visste dock inte att allt var avgjort redan efter semifinalen.

– Jag bad om att inte få den informationen.., säger Stina Nilsson till Sportbladet.

Stina Nilsson hade 33 poäng ner till norskan Maiken Caspersen Falla inför den sista sprinttävlingen i världscupen. Redan efter segern i kvartsfinalen stod det klart att Nilsson skulle ta hem cupen, det enda som kunde stoppa svenskan var en diskning.

Just den detaljen kände dock inte Stina Nilsson till.

Hon hade bett ledarstaben ligga lågt och inte coacha henne med den formen av information.

– Jag visste inte vilken placering jag skulle vara på. Jag ville inte sätta käppar i hjulet på mig själv. Inte heller snöa in på poäng hit eller dit, säger hon när Sportbladet når henne på telefon.

När förstod du?

– Till finalen visste jag. Inte hur poängserien såg ut. Men jag visste inte att det är så mycket skillnad mellan plats ett och sex.

Vann med en hundradel

Finalen vann Stina Nilsson också – men bara en hundradel före Maja Dahlqvist. Svenskorna var överlägsna och det blev en riktig spurtstrid där Nilsson drog det längsta strået med en hundradel. Där bakom fullbordade Jonna Sundling den svenska succén med en tredjeplats.

– Väldigt coolt, säger Stina Nilsson som menar att vännernas konkurrens är en framgångsfaktor.

– Man känner sig trygg när man har svenskorna som man tränar med hela sommaren med sig i finalerna och heaten, säger hon.

Men det var tajt, Maja Dahlqvist utmanade in på mållinjen.

– Jag kände det. Jag visste att hon var bakom mig. Det var tajt, men det var skönt att sätta punkt med en seger, säger Stina Nilsson.

Blir historisk

Frida Karlsson tog dessutom en imponerande femteplats i finalen.

Stina Nilsson är nu historisk som första kvinnliga svenska åkare att vinna en cup. Senast en manlig åkare gjorde det var när Emil Jönsson gjorde det 2012.

Hur ser du på det?

– Det var på tiden..., säger Stina Nilsson lite skämtsamt. Nä, men jag har inte sett det historiska men det är ett fint kvitto att jag hållit en jämn nivå över säsongen.

Stina Nilsson njuter framgången som avrundar en fin sprintsäsong där skadan i baksida lår såg ut att spoliera allt.

Det återstår nu två lopp i den minitour som avgörs i Kanada.

– Jag får fira lite på söndag. Jag vill ge mig själv chansen att göra ett bra race i morgon och på söndag, säger Stina Nilsson.

Foto: Ulf Palm/TT
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: