Han har kopplat greppet om MVP-titeln

CJ Björks krönika inför helgens NFL

Av: Carl-Johan Björk

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN

SPORTBLADET

Måndag kväll är fotbollskväll i USA, och den här gången väntas rekordpublik bänka sig för att se NFL:s bäst betalde spelare Russell Wilson försöka knäcka ligans enda obesegrade lag.  

Så här långt har Seattles rekordinvestering betalat sig. Seahawks lyfter mot slutspel och Wilson har kopplat greppet om MVP-titeln.

Veckans största scen i NFL är Monday Night Football, och under förra veckans match mellan Dallas Cowboys och Philadelphia Eagles slog ESPN tittarrekord för denna säsong med hela 14 miljoner tittare. Chansen att den siffran slås denna NFL-vecka är stor då divisionsrivalerna Seattle Seahawks och det hittills obesegrade San Francisco 49ers möts.

I detta första möte av två så är det mycket som står på spel – inte minst för Seattle Seahawks.

Missförstå mig rätt, 49ers vill självklart vinna denna match också, men sett till oddsen för att spela i årets slutspel så är Seahawks i mycket större behov av en vinst för att inte låta 49ers dryga ut sin ledning i NFC West.

Ledde dem till seger i Super Bowl

Seattle Seahawks Russell Wilson är det absolut största hotet 49ers måste neutralisera, quarterbacken är den största anledningen till att de är 7–2. 

Wilson blev vald som den 75:e spelaren i draftens tredje runda 2012. Valet av Wilson blev vida kritiserat då Seahawks tidigare hade förvärvat Matt Flynn från Green Bay Packers för att bli deras framtida QB.

Wilson behövde endast försäsongen på sig för att konkurrera ut Flynn, och redan under sin andra säsong så ledde han laget till seger i Super Bowl 48. 

Även året därpå tog han laget till finalmatchen februaris första helg, men denna gång förlorade man mot New England Patriots. 

Sedan dess har Seahawks endast missat slutspel ett år – 2017. 

Inför denna säsong valde Seahawks att ge Wilson en kontraktsförlängning som gjorde honom till ligans bäst betalda spelare med ett kontrakt på 140 miljoner dollar som sträcker sig fram till 2023. 

Hittills har det visat sig vara värt det, Wilson bär laget framåt och när man tror att han inte kan överträffa sig själv igen så gör han just detta och inget pekar på att det kommer att sluta.

Foto: Scott Eklund / TT NYHETSBYRÅN

Har tystat kritikerna

Wilson toppar statstiken med 22 touchdown-passningar samt en passer rating på 118,2. Det mest imponerande är att han får det att se så lätt ut. 

Till sin hjälp har Wilson sin främste mottagare Tyler Lockett, som tillsammans med Wilson bär ansvaret för att hittills ha avancerat laget 767 yards. Lockett har under 2019 växt fram som en riktig nummer ett-wide receiver sedan Doug Baldwin gått i pension inför säsongen. Utöver Lockett har han även rookien JK Metcalf inlett säsongen på ett riktigt bra sätt och tystat sina kritiker som menade att han inte var rörlig nog för NFL. 

Lägg därtill att Seattle har adderat WR Josh Gordon som släpptes från New England Patriots så har vi en läskig WR-trio. 

När Seahawks inte försöker avancera via luften så har de även running backen Chris Carson som ligger på en femte plats gällande löpta yards i ligan. 

Wilson är givetvis Seahawks MVP (mest värdefulla spelare). Men han är i dagsläget även en stark kandidat till titeln gällande hela ligan. 

Det Seahawks kan göra i strålkastarljuset under natten mot tisdag är att skicka signaler till resten av ligan att de är ett lag att akta sig för. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN