Succétränaren lämnar skidlandslaget

Johan Granath är nästa tränare som lämnar sitt landslagsuppdrag.

Han har i vinter ansvarat för utvecklingslaget som succéåkarna Linn Svahn, Moa Lundgren och Emma Ribom tillhört.

– Jag gör min sista dag imorgon vilket känns vemodigt, bekräftar Johan Granath för Sportbladet.

Efter turbulensen i vinter stod det klart att båda herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo slutar för att få mer tid på hemmaplan.

Nu lämnar även Johan Granath sitt uppdrag för Svenska skidförbundet. Det bekräftar han för Sportbladet.

– Det stämmer. Jag gör min sista dag i morgon. Det känns vemodigt för jag har varit en del av Svenska skidförbundet i sju år, säger Johan Granath.

Johan Granath var tidigare sprinttränare för damåkarna i A-landslaget och en del i den framgång som Sverige har haft på sprintsidan. De senaste säsongerna har han varit verksam i det framgångsrika utvecklingslandslaget, där efter före detta åkaren Ida Ingemarsdotter arbetat i vinter. Flera av åkarna från säsongens lag har fått chansen i världscupen och av dem har inte minst Linn Svahn, Moa Lundgren och Emma Ribom gjort stor succé.

I vintras var han ledare för det lag som på junior- och U23-VM tog hela nio medaljer, vilket innebar ett historiskt mästerskap ur svenskt perspektiv och en andra plats i medaljligan.

Svahn och Granath.
Svahn och Granath.

Bakgrunden till beslutet är att Johan Granath aldrig fick ett nytt erbjudande av Svenska skidförbundet och han var tvungen att ge besked till sin andra arbetsgivare Dalarnas Idrottsförbund. Johan Granath arbetar för Dala Sports Academy kommande år.

– Jag hade en diskussion med skidförbundet den 1 april men då visste man inte hur ekonomin eller strukturen skulle se ut, säger Johan Granath.

Fick du aldrig ett nytt erbjudande av skidförbundet?

– De har inte frågat rakt ut i alla fall. Jag vet inte hur de tänker och funderar.

Är du besviken?

– Det är deras beslut egentligen. Sen som sagt är det vemodigt när man varit med länge. Jag tror att  jag har saker kvar att delge svensk skidsport och jag blir en del av det ändå även om jag inte jobbar för landslaget. Men det är ingen bitterhet från min sida.

”Mycket jobb”

Johan Granath är även personlig tränare för Maja Dahlqvist, Hanna Falk och Moa Molander Kristiansen och han stänger inte dörren för att återvända till landslagen.

– Jag stänger inga dörrar, säger Granath som lämnar ett framgångsrik säsong bakom sig.

– Det har varit en spännande resa, väldigt mycket jobb men det har varit kul att jobba med motiverade aktiva som tar ansvar. Vi har lyckats skapa en kultur och miljö som varit positiv, säger tränaren.

Svenska skidförbundets längdchef Daniel Fåhraeus säger till Sportbladet att det fanns inga besked att ge till Johan Granath kring framtiden när de hade en dialog kring den 1 april.

– Vi kunde inte ge besked, landslagschefen Anders Byström hade inte ens kommit in i verksamheten och jag vågade inte ge Johan ett löfte och han fattade sitt beslut. Det är en bra människa och en duktig tränare, säger Daniel Fåhraeus.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.