Tour de France

Bernal vann Tour de France – yngst på 100 år

Av: 

TT

Egan Bernal under söndagens sista sträcka.

Foto: Thibaut Camus/AP/TT

SPORTBLADET

Egan Bernal vann Tour de France.

Och Bernal är inte bara förste colombian någonsin att vinna Tour de France – 22-åringen är dessutom den yngste tourvinnaren på över 100 år.

En skada stoppade Egan Bernal från Giro d'Italia i maj. I Tour de France gick han dock inte att stoppa.

Det tog 3 480 kilometer fördelat över 21 etapper på 23 dagar.

Sedan stod han där, Bernal, som tourens yngste vinnare sedan Francois Faber 1909.

Vann noll etapper

I praktiken vann 22-åringen Tour de France redan på lördagens 20:e etapp; den sista sträckan är av tradition framför allt ceremoniell.

Men på den parisiska paradgatan Champs-Elysées fick Bernal till slut krönas även officiellt på söndagskvällen. Han var inte bara den yngsta vinnaren på över 100 år – Bernal var också den förste colombianen att någonsin vinna Tour de France.

Detta trots att han inte vann en enda etappsträcka. Men colombianen har visat upp en imponerande jämnhet de senaste veckorna.

– Jag kan inte förstå vad som händer. Jag kommer behöva ett par dagar för att inse vad jag har åstadkommit, sade 22-åringen efter den näst sista etappen på lördagen.

”Fantastisk talang”

När främsta konkurrenten Julian Alaphilippe kroknade i alpernas tuffa uppförsbackar under tävlingens sista etapper cyklade Bernal, som är uppvuxen på 2 600 meters höjd, stadigt och tog över den gula ledartröjan.

– Han är en fantastisk talang och kan dominera cyklingen i många år, säger stallkamraten Geraint Thomas, som vann tävlingen förra året.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Penispoliserna som skapar konst i Tour de France

ÄMNEN I ARTIKELN

Tour de France

Cykelsport