Mejla

Kristoffer Bergström

Fin dröm – synd att den inte är på riktigt

Sarah Sjöström bäst i världen – jag ler i sömnen

SPORTBLADET

GWANGJU. Det är någon som mixtrat med lysrören och resultatlistorna, någon som grumlat våra ögon och tv-apparater.

Det verkar som att världsmästerskapet i en av få riktigt globala idrotter är över.

De ser ut som att en svensk är bäst.

Det här är en dröm.

Jag ler i sömnen.

För fem minuter sedan susade Sarah Sjöström som en segelfisk ovanpå – inte i – bassängvattnet. Inte ett andetag på hela loppet. Av mig alltså. Av publiken.

Kina, Italien och Brasilien hade fått sina stjärnor utslagna på vägen fram. De främsta från USA, Ryssland, Australien och Nederländerna trängdes i VM:s tätaste final, den med stora mästare på sex banor.

Tar medalj i allting

Sarah Sjöström, Sverige: 24,07 och silver.

Hon som simmat mest av alla på VM, hon som måste vara mest sliten, hon som ville ge upp i morse. Hon som inte borde orka med finliret. Fem hundradelar långsammare och hon vore utanför pallen.

Den som tror att det är tillfälligheter kan gnugga ansiktet med resultatlistor från de tre senaste världsmästerskapen. Hon har ställt upp i tretton individuella grenar och tagit medalj i allihop. Hon är den första kvinnan i simhistorien att ta individuell medalj i fem grenar.

Fast det har inte hänt, för det här är ju en dröm.

Egentligen är vi som Norge och Finland ungefär. Vi plockar enstaka medaljer på kortbane-EM, vår talang når en berömvärd semi i ryggsim, vi får äntligen en Louise Hansson eller Erik Persson på finalens ytterbana. En gång var tredje VM smäller det till.

Det saknas badhus

Vi är en nation med sjunkande simkunnighet, med skriande anläggningsbrist, där 40 kommuner saknar badhus. Vi hävdar oss i innebandy och orientering, vi har fallenhet för att hoppa högt och långt, men när simnationer som Australien, Kina och USA spänner musklerna står vi förläget bredvid och gapar. Det är tyvärr logiskt.

Vi hade glansdagar på Arne Borgs 20-tal, Gunnar Larssons 70-tal, på Holmertz, Frölander och Alshammars 90-tal, men i takt med att intresset stigit och tiotals miljoner pumpats in har storländerna tagit över.

Haha, sa du Sarah Sjöström från Rönninge? En 25-åring som tar medalj i allt hon ställer upp i? Tror du att Beatles var från Norrahammar och Spice Girls från Orsa också?

Nu är det medaljceremoni strax. Sarah Sjöström ska hämta sin femte medalj på det här mästerskapet, trots att hon inte varit i storform, att hon med sin tränares ord bara nått femte växeln av sex, Trots att hon skulle tillhöra andra divisionens simnation om hon inte själv fyllde säcken med ädelmetall.

Hon ska prisas som bäst i världen för andra världsmästerskapet i rad. I en anrik idrott med stjärnor från sex världsdelar. Hon ska vinka.

Fin dröm.

Synd att den är orealistisk.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Av: 

Kristoffer Bergström

Publisert:

LÄS VIDARE

Bergström: Ett gravt missförstånd om Sarah Sjöström

ÄMNEN I ARTIKELN

Sarah Sjöström

Vansbrosimningen