Kallas sorg: En otroligt ödmjuk människa

Publicerad 2019-08-07

Den finska skidåkaren Mona-Liisa Nousiainen är död i cancer.

Charlotte Kalla sörjer sin vän.

– Det var en chock när de rubrikerna kom, säger Kalla till Expressen.

Sommaren 2018 drabbades Mona-Liisa Nousiainen av en aggressiv typ av cancer.

36-åringen hade just avslutat en framgångsrik skidkarriär och fick av läkarna höra att hon hade tre månader kvar att leva. Hon dog förra veckan.

”Otroligt ödmjuk”

Charlotte Kalla kände Mona-Liisa väl.

– Hon är en av de skidåkare man pratat med mest när man varit ute på tävlingar. Det blir så med de norska och finska åkarna, det blir ett speciellt band eftersom det är enkelt med språket. Hon var en otroligt ödmjuk och trevlig människa, säger Kalla till Expressen.

Hon fortsätter:

– Jag var inte medveten om att hon var sjuk. Men det var kanske ingen, eftersom de inte hade valt att berätta om det. Det var en chock när de rubrikerna kom.

”Det blir något annat”

De svenska längddamerna är samlade i Sollefteå på läger. Hela gruppen är med: Stina Nilsson, Ebba Andersson, Frida Karlsson och de andra. Till vintern ska de för första gången på fyra år kasta sig ut i en mästerskapsfri säsong där världscupen är allt som räknas.

– Jag tycker att det är kul oavsett om det är mästerskap eller världscupen. Det här blir något annat. Jag får försöka hålla en hög nivå och tävla mer, säger Kalla.

Du är expert på att formtoppa just till mästerskap. Hur ska du få till en jämnare säsong?

– Jag får försöka sikta in mig mest på distanscupen. Det gäller att hävda sig där. I övrigt känns det naturligt att välja bort rena sprinthelger.

Inte någon sprint alls i vinter?

– Jo, på tourer. Annars är det väldigt hårt konkurrens. Det har hänt mycket under mina år i landslaget, tidigare kunde man nästan välja om man skulle vara med. Nu kommer det finnas åkare som inte tas ut till en världscupssprint som de hade kunnat vara på pallen i.

Har sommaren hittills gått enligt plan?

– Jag har fått hänga mycket med familj och vänner. Det har blivit så som jag hade önskat. En förkylningsdag bara, annars har det flutit på bra.

Följ ämnen i artikeln