Schumacher: ”Det är min favoritbana”

Uppdaterad 2019-09-01 | Publicerad 2019-08-31

Spa-Francorchamps var Michael Schumachers vardagsrum.

Där vill även sonen Mick göra sig hemmastadd.

– Det är min favoritbana och jag är redo, säger 20-åringen.

Det var på Spa som pappa Michael Schumacher debuterade i F1 1991, det var där han vann sitt första lopp ett år senare. Där vann han också sex segrar, firade sin sjunde och sista VM-titel och där körde han även sitt 300.e GP-lopp.
2012 avslutade han karriären - nu är nästa generation som är redo att ta över.
För ett år sedan vann Mick Schumacher sitt första lopp i EM i Formel 3 på just Spa och därefter inledde han en rasande jakt på EM-titeln och efter flera imponerande insatser kunde han också säkra titeln. En titel som bland annat bidrog till att han kunde avancera till Formel 2 och till att han även utsågs till förare i Ferraris akademi.

Nu är han tillbaka och målet är högt ställt:

– Det är en bra bana för mig och jag rivs bra på den, säger han till motorsporttotal inför helgens två lopp.

Spa - Schumachers vardagsrum

Han kommer till Belgien med ett starkt självförtroende. Efter en något tyngre inledning tog han sin första seger i Ungern precis före sommaruppehållet.
En seger som Schumacher hoppas vara vändningen på säsongen.

– Det stämmer att den första segern är den svåraste, sa Schumacher efter debutsegern.

– Säsongen närmar sig mållinjen och det är skönt att ha tagit den första segern.

Det var en känslosam Mick som klev upp på prispallen, intill samma bana där hans far firat sin 15:e och sista seger.

– Jag ska inte ljuga, han påminde mig väldigt mycket om Michael, säger Ross Brawn, sportchef i Formel 1 och tidigare stallchef hos Ferrari, till motorsporttotal.

– Han fick jobba väldigt länge och väldigt hårt för den segern, men Mick är på rätt väg.

Vägen mot F1

Vart den svänger av härnäst är fortfarande osäkert. I Belgien startar han från tredje led och han behöver ta pallplatser. Han behöver ta poäng för att nå plats sex i Formel 2, vilket krävs för att säkra det antal poäng som han behöver för att nå den superlicens som är ett krav i F1.

Men själv lägger han ingen press på sina unga axlar.

– Det får tiden utvisa, citeras Schumacher av Focus.

– Om det är nästa år, om två år eller om tre år. Jag vet inte. Men jag har mycket hårt jobb kvar.

Pappa Michael är inte på plats när hans son tävlar, han skadades allvarligt under en skidolycka för mer än fem år sedan och vårdas i hemmet i Schweiz.

Annas Motor - veckans hetaste snackisar

Pole position:

Lewis Hamilton

Säsongen startar om, britten vann senast och han leder VM överlägset. Nio lopp återstår innan han har den sjätte VM-titeln i sin hand.

2) Kevin Hansen
Det är lillebror som har övertaget i VM när rallycrossen intar Frankrike och Loheac. Tre deltävlingar återstår och storebror Timmy är trea i samma mästerskap.

3) Felix Rosenqvist
Han jagar titeln som bästa nykomling i IndyCar, svensken är två poäng efter amerikanen Santino Ferrucci och det återstår två lopp och 150 poäng av säsongen.

4) Fredrik Lindgren
Han är femma i VM, 12 poäng från ledningen i det jämna mästerskapet. Helgens VM-deltävling i speedway avgörs i Tyskland.
5) Josef Newgarden
Han har greppet om Indycar när två lopp återstår. Det skiljer 38 poäng mellan honom och tvåan Simon Pagenaud, men i det sista loppet delas dubbla poäng ut så ingenting är avgjort.
6) Valtteri Bottas
VM-tvåan kör ytterligare en säsong för Mercedes och Esteban Ocon blir kollega till Daniel Ricciardo hos Renault. Nu finns det bara ett par platser kvar till F1 2020.
7) Mick Schumacher
Han vann sitt första F2-lopp i Ungern innan sommaruppehållet, nu är det omstart på Spa, hans favoritbana där han började upphämtningen i EM i Formel 3 förra året.
8) Elitserien
Det är dags för semifinaler, Dackarna mot Västervik och Vetlanda mot Smedarna. Semifinalerna avgörs på tisdag och sedan returen en vecka senare.
9) Rasmus Lindh
Göteborgaren fortsätter att imponera i Indy Pro 2000 Championship. Förra helgen tog han sin tionde pallplats i det mästerskap som han leder med sex poäng när fyra lopp återstår.

10) Andreas Jonsson
Speedway stjärnan har fyllt 38 år och avslutar karriären. Han har haft stora skadeproblem och kroppen behöver återhämta sig.

Motorstopp

Nico Hülkenberg
Tysken lämnar Renaults team i Formel 1 efter säsongen, men var tar han vägen? Det ryktas om att han kör F1 för Haas nästa år där han i sådant fall ersätter Romain Grosjean.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.