Dog i bilolycka – nu hedras bandytalangens minne

Bandytalangen Axel Wallin, 18, omkom i en bilolycka i september.

För att hedra hans minne instiftade familjen en fond för kamratskap.

På lördag delas det första stipendiet ut.

– Stödet har hjälpt oss otroligt mycket. Vi vill få ut ett stort tack till alla, säger storebror Gustav.

Tre unga män omkom i samband med en trafikolycka utanför Lindshammar i Småland den 23 september förra året. En av dem var Vetlanda BK:s talang Axel Wallin. Tillsammans med tre vänner var 18-åringen på väg till Kalmar för att se favoritlaget AIK i den allsvenska fotbollen när frontalkrocken inträffade.

I oktober öppnade storebror Gustav Wallin, som spelar med Vetlanda i elitserien, upp om sorgen i en intervju med Sportbladet.

– Jag bröt ihop fullständigt, bara skrek och grät. När jag lyckats lugna ner mig gick jag in till Axel, fick sitta ensam med honom, prata och säga hej då. Det tror jag är viktigt i sorgearbetet, att få ta ett riktigt farväl, sade Gustav då.

Fem månader senare har han kommit en bit i läkeprocessen, men det är långt kvar till att bli hel. Om han någonsin blir det.

– Jag mår väl bra i vissa stunder, sedan blir det tyngre då och då. En stor del av dygnet tänker man på det fortfarande, säger Gustav.

– Det går att tänka på och prata om det nu utan att bryta ihop. Vardagen har blivit lättare, men jag är inte ”klar” eller vad man ska säga.

Axel Wallin blev bara 18 år.
Axel Wallin blev bara 18 år.

”Det har varit tungt för alla”

Hur har ni i familjen tacklat de senaste månaderna?

– Det har varit tungt för alla. Vi är en ganska stor och nära släkt. Vi har träffats mycket och hjälpt varandra i vardagslivet på det sättet.

Vilken roll har bandyn haft för dig efter olyckan?

– Jättestor. Jag började träna efter knappt en vecka. Bara att komma ner till omklädningsrummet och umgås med lagkamraterna ... Det var en befrielse att bara för någon timme kunna tänka på något annat. Det hjälpte mig enormt mycket och gör det fortfarande.

Efter olyckan instiftade familjen Wallin, som är från Tranås, en minnesfond i Axels namn. Fonden riktar sig till kamratskap inom Vetlanda BK. Stipendiet är på 5 000 kronor och ska delas ut årligen till en spelare i klubbens P19-lag, som Axel representerade. Den första mottagaren presenteras på lördag när Vetlanda spelar sista elitseriematchen för säsongen.

– Det betyder massor för hela familjen att dela ut det här i Axels namn. Det här stipendiet ska inte gå till den bästa bandyspelaren, utan för oss är det väldigt viktigt att trycka på hur man är som lagkamrat och person, säger Gustav Wallin.

Gustav Wallin (till höger) på bild med lillebror Axel och mamma Jennie.
Gustav Wallin (till höger) på bild med lillebror Axel och mamma Jennie.

Motiveringen till stipendiet poängterar bland annat förmågor som att ”se varje enskild person” och ”ha en genuin önskan om att varje individ, men också gruppen, ska må bra”. Människan Axel speglas i den beskrivningen, menar storebror.

– Verkligen. Han drev på alla, utsågs till lagkapten, kunde skämta mycket, tänkte på alla och var väldigt social. Det symboliserar en bra lagkamrat, säger Gustav.

– För oss är det väldigt stort att få göra det här. Det känns fint att dela ut det. Laget har fått rösta fram den här personen, och det känns väldigt bra att kunna ge något tillbaka.

Tackar för allt stöd

För just att ge tillbaka, det är vad familjen Wallin vill göra i och med stipendiet. Inte bara till Vetlanda BK utan till alla föreningar, inte minst brödernas moderklubb Tranås BoIS, och människor som stöttat dem efter det ofattbara.

– Stödet redan första dagarna, från nära och bekanta, personer man aldrig träffat eller hört talas om – det har hjälpt oss otroligt mycket. Vi har också fått stöd från många AIK-supportrar. De hade en ceremoni utanför Friends Arena som vi åkte upp och kollade på. Det är fantastiskt med idrottens gemenskap och hur den förenar, säger Gustav.

Tusentals AIK-supportrar hedrade de tre omkomna tonåringarna utanför Friends Arena efter olyckan.
Tusentals AIK-supportrar hedrade de tre omkomna tonåringarna utanför Friends Arena efter olyckan.

Varför är det viktigt för er att dela ut ett stipendium i Axels namn?

– Vi vill att han ska finnas kvar i folks minne. Jag tror att han är stolt på ett sätt, för han gillade uppmärksamhet. När min mammas kusin och min morbror föreslog det här initiativet, bara några dagar efter det som hände, kändes det bara så himla rätt att göra det. När vi började berätta om det strömmade det in pengar.

Totalt har cirka 150 000 kronor samlats in.

– Så vi vill få ut ett stort tack till alla som skickat in pengar och spridit det här. Det är väldigt stort för oss. Vi är väldigt tacksamma, säger Gustav Wallin.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln