”Var väldigt obehagligt att se kraschen”

Läkarna visste inte när, eller ens om, han skulle vakna.

Sju veckor efter den otäcka kraschen drömmer alpintalangen Lukas Ermeskog om att åka skidor igen.

– När jag vaknade upp kunde jag inte prata, inte gå och hade svårt och röra mig, säger 18-åringen.

Mindre än en minut in i Super-G-åket under SM i Åre den 23 mars kraschade Lukas Ermeskog svårt. De första rapporterna var knapphändiga vilket vittnade om allvaret. 

Två veckor tidigare hade 18-åringen varit sjua i slalom på junior-VM, men nu fördes han svårt skadad och nedsövd till sjukhus i Trondheim. Där och då var det ingen som visste när, eller ens om, han skulle vakna.

”Äckligt att se”

Men efter tre dagar nedsövd vaknade Lukas. Då kunde han varken prata eller gå, faktiskt knappt ens röra sig. 

– Jag minns ingenting från kraschen. De första två–tre veckorna efter att jag vaknat är helt borta. Efter en och en halv vecka på Danderyd har jag minnen. Då kunde jag börja fråga saker och fattade vad som hänt. Innan det var allt bara rörigt i huvudet, säger han.
Vad tänkte du när du började förstå? 

– I början var jag ganska nyfiken på vad som hade hänt så jag kollade på videon när jag kraschade för att få en uppfattning, och jag fick berättat allt som hänt runt omkring och då förstod jag att det var rätt allvarligt. 

Hur var det att se kraschen? 

– Väldigt obehagligt med tanke på att jag inte minns något. Det ser inte ens ut som att det är jag. Jag känner igen åkstilen, men eftersom jag inte kommer ihåg något så är det väldigt konstigt. Det är äckligt för jag ser att jag är medvetslös och bara åker omkring utan kontroll. 

Är det skönt att inte minnas? 

– Jag tror att det är rätt skönt. Hade jag varit vid medvetande från början efter att jag låg i koma hade det varit betydligt mer fruktansvärt än vad det har varit.

Lukas Ermeskog.
Lukas Ermeskog.

”Läkarna är förvånade”

För Ermeskogs familj, som hela tiden funnits vid hans sida, har det dock varit en mardrömslik upplevelse. 

– De har varit med mig från början, även min syster som bor i Stockholm. De har tyckt att det varit helt, helt fruktansvärt såklart. Det värsta de varit med om.

Ermeskog fick en så kallad DAI-skada (diffus axonal skada) i hjärnan. Trots att de första prognoserna var väldigt ovissa och att det bara har gått sju veckor sedan olyckan har läkarna redan kunnat konstatera att Ermeskog kommer att bli helt återställd. 

– Läkarna har varit väldigt förvånade över hur fort det gått. I början när jag inte kunde prata var det väldigt ovisst. Jag fick en rejäl nervskada i hjärnan och de sa att det hade kunnat vara hur som helst, de visste ju inte ens om jag skulle vakna, säger Ermeskog och fortsätter: 

– Jag har successivt blivit bättre och bättre. Nu kan jag vara på gymmet och ute och jogga. Det är bara det att jag blir trött i huvudet om det blir för mycket, om jag läser mer än en halvtimme eller tränar där det är mycket andra människor eller musik, men jag är ändå nästan tillbaka.

Ermeskog stod för sina bästa slalomresultat någonsin precis innan kraschen. Förutom sjundeplatsen på junior-VM hade 18-åringen tagit en 29:e-plats i slalom på Europacupen.

Är inte rädd

Nu vill han tillbaka till skidåkningen så fort som möjligt. 

– Jag är väldigt sugen på att dra igång med skidåkningen. Det kommer att ta ett tag att stå där och köra fullt ut. Jag måste vara väldigt försiktig, framför allt de första tre månaderna, och får inte slå i huvudet. Men jag tänker att jag ska vara med när de drar igång i augusti. 

Du är inte rädd? 

– Nej, inte just nu. Jag vet inte hur jag kommer känna när jag kommer tillbaka, men i och med att jag inte kommer ihåg något känner jag mig inte rädd. 

Fartgrenarna får han dock lägga bakom sig. I stället fortsätter satsningen på storslalom och slalom. 

– Jag tycker att det är kul med Super-G, men jag kommer inte tävla mer och definitivt inte köra störtlopp. Det blir för stor risk. Jag förstår att det har blivit väldigt bra för mig, så bra som det kan bli.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln