Tyson Furys vän efterlyst: ”Berör mig inte”

Tyson Fury ska gå en titelmatch mot Dillian Whyte.

Samtidigt är hans vän efterlyst och belöningen för den som hjälper till att få fast honom är 48 miljoner kronor.

Ett faktum som Fury inte vill kännas vid.

– Jag är en boxare och jag har en match att tänka på, säger Fury till Sky Sports.

Irländaren Daniel Kinahan, 44, har länge varit en förgrundsfigur inom boxningen.

2012 grundade Kinahan företaget MTK Global, som har jobbat med boxnings- och MMA-evenemang och med att företräda flera storstjärnor.

Det största affischnamnet: Tyson Fury.

Samtidigt har Daniel Kinahan också levt ett illa dolt parallellt liv – som till sist har hunnit ikapp honom.

Belöningen: 48 miljoner

Efter flera år som utpekad maffiaboss och ledare i Kinahan-kartellen som misstänks för mord, penningtvätt och knarkaffärer i hela Europa är Daniel Kinahan nu till sist efterlyst i USA.

Den amerikanska myndigheten Drug Enforcement Administration meddelade nyligen att man erbjuder en belöning på fem miljoner dollar – 48 miljoner kronor – till den som kommer med ett tips som leder till att Daniel Kinahan grips.

USA:s irländska ambassadör Claire Cronin meddelade samtidigt att USA utfärdar personliga sanktioner mot hans familj.

– USA:s utrikesdepartement är glada över att tillkännage en belöning på upp till fem miljoner dollar för information som leder till att den kriminella gruppen påverkas ekonomiskt och för att dess ledare grips och döms, säger Cronin.

Enligt The Irish Times har Kinahan länge använt boxningen som ett redskap för att avleda mediers och myndigheters uppmärksamhet från sina illegala affärer. Men efter flera år som en maktfaktor inom sporten tvingas Tyson Furys tidigare rådgivare nu hålla sig undan samtidigt som Fury förbereder sig för lördagens titelfajt mot Dillian Whyte.

Enligt Sky News har minst 18 personer dött i gängkonflikterna som Kinahan är inblandad i och han själv bor numera i Dubai tillsammans med pappan och bröderna som också misstänks leda Kinahan-kartellen.

Fury: ”Bortom min kontroll”

Redan 2017 meddelade MTK Global att Kinahan hade hoppat av företaget men han misstänks ha dragit i dess trådar i bakgrunden sedan dess.

Daniel Kinahan har deltagit i förhandlingar på uppdrag av Tyson Fury och duon poserade på bild tillsammans i Dubai tidigare i år. Dessutom har Furys promotor Bob Arum avslöjat att han betalade Daniel Kinahan över fyra miljoner dollar i konsultarvoden för Furys stora matcher mellan 2019 och 2021.

Det är något som Fury inte bryr sig om.

– Det är Bob Arums personliga sak. Han kan lägga alla sina pengar på gummibjörnar om han vill. Vad någon gör med sina pengar är bortom min kontroll, säger Fury till The Guardian.

Men trots den nonchalanta inställningen besväras Fury av frågorna om Daniel Kinahan. Fury stormade ut från en intervju med Sky Sports inför lördagens fajt, efter flera frågor om Daniel Kinahan.

– Jag har fått en miljon frågor om den här skiten tidigare men som jag har sagt till dem är det inte min sak. Jag engagerar mig inte i andras affärer, så det berör mig inte, sa Fury bland annat i intervjun som han avslutade med orden:

– Jag är en boxare och jag har en match att tänka på. Nog snackat. Tack så mycket, jag kommer inte göra några fler intervjuer med Sky.

Daniel Kinahan är efterlyst.
Daniel Kinahan är efterlyst.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln