”Stycket” Nilsson ska bryta Veszprems CL-förbannelse

”Värsta förlusten i mitt liv”

KÖLN. Inga svenskar har spelat fler Final 4 i handboll än Niclas Ekberg och Andreas Nilsson.

I år är de på plats för sjunde gången.

– Det är dags för Veszprem nu, säger Nilsson om den ungerska superklubbens Champions League-förbannelse.

Champions Leagues Final 4 i Köln – större blir det inte i klubblagshandbollen.

När den 13:e upplagan avgörs i helgen är publiken, de 19 250 i Lanxess Arena, äntligen tillbaka efter två pandemiår.

– Det blir en helt annan sport med publik, säger Niclas Ekberg i Kiel.

Han och helgens andre svensk på planen, Andreas ”Stycket” Nilsson i Veszprem, tillhör numera Final 4:s veteraner. Ingen i årets startfält har gjort fler Final 4 än den blågula duon.

Tillsammans med Barcelonas Gonzalo Perez de Vargas gör de sitt sjunde Final 4. Islänningen Aron Palmarsson är värst genom tiderna med tio. Jonas Källman, som spelade Champions League också innan Final 4 kom till, har flest semifinaler av alla svenskar: åtta.

”Värsta förlusten i mitt liv”

Båda har vunnit Final 4 en gång – Nilsson i sitt första med Hamburg 2013 och Ekberg i sitt senaste med Kiel 2020.

– Champions League är det största. Jag hade krigat för det länge och ville verkligen ha den titeln, säger Ekberg om triumfen för två år sedan.

För Nilsson är förstås guldet med Hamburg höjdpunkten Final 4.

– Även om jag inte hade en så stor roll, som han säger.

Därefter har det blivit ett pärlband av besvikelser för Nilsson och Veszprem i Final 4: två final- och tre semifinalförluster trots att man tillhört favoriterna varje gång. 

Tyngst var finalförlusten mot polska Kielce 2016 då man ledde med 9 mål med 14 minuter kvar och sedan förlorade på straffar.

– Det är den värsta förlusten i mitt liv och kommer nog alltid sitta i bakhuvudet, säger ”Stycket”.

Nio semifinaler – noll guld

Till det kan vi lägga ytterligare en final- och tre semifinalförluster i Champions League innan Nilsson anslöt 2014. Veszprem har alltså varit framme i nio semifinaler under 2000-talet utan att kunna bärga guldet. Veszprem dominerar hemma i Ungern (även om ärkerivalen Pick Szeged snor ligatiteln någon gång då och då, som nu i våras) och det är för CL-titeln som klubbledningen plöjer ner många miljoner för varje år och som den stora supporterskaran kräver att man ska vinna.

– Det är dags för Veszprem nu, säger Nilsson, även om han menar att laget har en liten annorlunda sits i år.

– Det var faktiskt inte ett mål inför säsongen att vi skulle vara här. Klubben satte inte den pressen på oss eftersom vi hade ett par nyckelspelare korsbandsskadade när vi gick in i säsongen. Så vi har åkt hit utan den pressen nu och har inget att förlora. Sedan vill man såklart vinna skiten när man väl är här.

Veszprem ställs mot nämnda Kielce i sin semifinal på lördagen och Nilsson menar att Kielce är favoriter.

– Vi har fått underdogstatusen och vill gärna behålla den.

Kiel med tunga skador

I den andra semin slår Kiel underifrån mot regerande mästarna Barcelona sedan tyskarna fått skador på nyckelspelarna Sander Sagosen och Hendrik Pekeler. Men Ekberg är ändå hoppfull.

– Skador behöver inte betyda jättemycket i Final 4. Det har visat sig förr att den som träffar formen bäst vinner, så enkelt är det. Vi har fortfarande massor av klass i laget och tror stenhårt på vår filosofi. När vi gör det kan vi slå alla med vilket lag som helst, säger målmaskinen från Ystad.

Hos oddssättarna är Barcelona titelfavorit före Kielce.

– Men det är helt öppet, säger Nilsson.

– Det är helt omöjligt att sia om vilka som vinner. Vi vet bara att det blir två enormt täta semifinaler, säger Ekberg.

På fredagen tog för övrigt Hampus Wanne i Flensburg, som slogs ut av Barcelona i kvartsfinalen, plats i turneringens all star team.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.