Nya köldhotet mot världscupen i skidskytte

Uppdaterad 2021-12-02 | Publicerad 2021-12-01

För ländskidåkarna fick söndagens tävlingar skjutas fram på grund av kylan.

För skidskyttarna väntas kylan slå till i Östersund i helgen.

– Det blir en utmaning, säger förbundskapten Johannes Lukas.

Skidskyttelandslaget har stannat kvar i Östersund. Det har man gjort rätt i, då världscupen för andra helgen i rad går där.

Redan förra helgen var det kallt, med flera åkare som klagade på de sju minusgraderna.

Till helgen väntas det bli än värre. När damerna ger sig ut i spåret klockan 13:45 på torsdagen förutspår SMHI att termometern kommer visa minus 18. Minus 17 när det är herrarnas tur klockan 15. Temperaturer som enligt SMHI upplevs som minus 25 allt sammanräknat.

– Köldgränsen går vid minus 20. Vid 15 minus tas vindens kyleffekt också i beaktning, förklarar landslagets kommunikationschef Håkan Blidberg på onsdagens pressträff.

”Det är kallt på stadion”

Vinden väntas inte bli allt för stark, så därmed ser tävlingarna just nu ut att kunna köras som vanligt.

– Vi är inte riktigt där än. Det är kallt på stadion, men vi är långt från köldgränsen. Så än så länge känns det ganska lugnt, säger Blidberg.

Hanna Öberg dammade rent i förra helgens sprinttävling i Östersund.
Hanna Öberg dammade rent i förra helgens sprinttävling i Östersund.

Däremot kommer kylan sätta åkarna på prov.

– Det är absolut en utmaning. Det är väldigt kallt, nästan lite ovant så här tidigt på säsongen. Det känns som att fingrarna inte varit med på nu i början på skjutvallen, säger förbundskapten Johannes Lukas.

Blir träning inför OS

– Med skyttet är det mest med händerna. Många åkare använder lite tjockare handskar när det är kallt vilket gör att man får lite mindre känsla i avtrycksfingret. Använder man samma handskar är risken att man blir för kall, och att man inte heller kan ha samma känsla. Sedan om någonting går fel och man måste sätta in ett reservskott är allting kallare… Alla de steg är inte superlätta när det är kallt, säger han vidare.

Samma köldgräns gäller på OS i Peking. Där väntas åkarna få huttra på nytt.

– Det blir en väldigt bra träning inför OS så att alla hittar rätt handskar, rätt inställningar på vapnet och hur man ska hantera när det är kallt. Det är många olika moment som blir negativt påverkade av kylan, säger Lukas.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln