Stefan Alfelt

Alfelt: Cederroos visade att hon håller mästarklass

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ansiktet var täckt av blod men Elin Cederroos log.

Hon log i rondpauserna. Hon log efter tio fruktansvärt hårda ronder mot Franchon Crews-Dezurn i boxningens högborg Madison Square Garden.

Elin lyckades inte att bli världens obestridde mästare i supermellanvikt. Hon är inte längre världsmästare, men hon visade att hon håller mästarklass.

Amerikanskan Franchon Crews-Dezurn fick matchen precis dit hon ville ha den. Till ett gatuslagsmål med vevande svingar från höger och vänster och ständiga attacker över Elins försök till långa vänsterjabbar.

Med Cederroos lilla erfarenhet som boxare på den absolut högsta nivån blev det effektivt. Elin har ett bra fotarbete. Hon kan röra sig i ringen så att hon både kan undvika tunga träffar och samtidigt öppna för sin långa vänster. Taktiken svenskan skulle ha hållit sig till men amerikanska proffs är duktiga på att få matcher att utspelas med deras villkor som tongivande. Möter man en som slåss är det lätt att fastna i tankegången att ständigt slå tillbaka och helst hårdare än sin motståndares jobbiga träffar.

Hur tar hon sig vidare nu?

Franchon Crews-Dezurn vann med domarsiffrorna 99–91, 99–91, 97–93. Med tanke på att såväl ringdomare som de tre poängdomarna var amerikaner är det rätt skönt att kunna konstatera att det inte på något vis handlade om en bortdömning. Elin vann som bäst en rond med sin tappra insats men med en längre skolning i den hårda sporten hade hon kanske kunnat hålla sig mer kall och boxat ut sin motståndare som förutom slagkraften inte visade någon imponerade fantasi i sitt sätt att slåss.

Elin Cederroos hade chansen att bli Sveriges bäste damboxare genom tiderna trots sin sena start i sporten efter avslutad framgångsrik fotbollskarriär. Med WBA- och IBF-titlarna som hon hade men som hon förlorade har hon ändå skrivit in sig i den svenska boxningshistorien som en av de mest framgångsrika damboxarna.

Frågan är hur hon ska ta sig vidare nu?

Elin hade boxats åtta proffsmatcher före nattens superfajt.

Franchon Crews-Dezurn hade matchlistan sju segrar och en förlust när de gick in i ringen.

Att bli obestridd mästare – det vill säga att man har alla de fyra tunga världsmästartitlarna för WBC, IBF, WBA och WBO – när man bara har gått åtta proffsmatcher är naturligtvis en omöjlighet i herrboxning. I damboxning är däremot både bredd och topp väldigt tunn.

Daltandet missgynnade Elin

Kanske måste Franchon Crews-Dezurn sätta sina titlar på spel mot sin kompis superstjärnan Claressa Shields som har alla titlarna i en viktklass ner. Oavsett om man är obestridd mästare eller inte finns det inte många riktigt stora penningmatcher på damsidan så därför hoppar man lite upp och ner i vikterna.

För Elin Cederroos är det en möjlighet. Hon ska förmodligen inte banta ner sig eftersom hon inte är byggd för det men det hon har presterat i ringen så här långt kommer att erbjuda henne nya utmaningar. Med en förlust i en så här stor match och framför allt vad hon faktiskt presterade i den blir Elin intressant för alla på väg uppåt vilket både kan ge pengar och en ny chans att plocka bälten.

Sen har jag alltid ogillat damernas tvåminutersronder. MMA har insett att kvinnor är lika bra tränade som män och lika tuffa. Daltandet med det ”svaga” könet har kanske aldrig ens varit berättigat. Det är det definitivt inte i dag och jag är rätt säker på att regeln missgynnade Elin Cederroos mot Franchon Crews-Dezurn.

Amerikanskan blev tröttare i ronderna än svenskan vilket kunde gjort en extra minut per rond mycket intressant.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.