Golf

Så minns Golfsverige Göran Zachrisson

Henrik Stenson: Jag saknar honom redan

Av: 

Felix Tornberg

Andreas Käck

SPORTBLADET

En av Golfsveriges mest uppskattade människor har gått ur tiden.

Nu sörjs Göran Zachrisson av flera vänner från karriären.

– Jag saknar honom redan, säger Henrik Stenson till Sportbladet.

Göran Zachrisson är förknippad med flera av de största svenska golfframgångarna genom tiderna. Som chefredaktör för Svensk golf, skribent för flera golfmagasin och kanske främst från sitt kommentatorsbås blev han uppskattad av den breda golfpubliken – och inte minst de aktiva.

– Det var häftigt när man själv var ny ute på touren och fick träffa Göran, då blev man nästan lite ”star struck”. Så stor var han. Han brukade ta in oss spelare i kommentatorsbåset efter rundorna och det var alltid en ynnest att få komma in dit. Man ville aldrig lämna, berättar Peter Hedblom för Sportbladet.

Beskedet om Zachrissons bortgång tog hårt på Hedblom, som kom honom nära under den aktiva tiden på Europatouren. Även senare i livet, när Hedblom själv tog steget in i kommentatorsbåset.

”Det är otroligt sorgligt”

– Det kom som en chock. Jag visste att han var lite rasslig, men ändå. Det är alltid jäkligt tråkigt när en person man känner väl går ur tiden. Göran har jag ju känt sedan jag kom ut på touren i början på 90-talet. Han är en person jag alltid har sett upp till och dessutom fått äran att jobba ihop med de senaste åren. Nej, det är otroligt sorgligt, säger Hedblom.

Även Jesper Parnevik, en av de största manliga svenska golfspelarna genom tiderna, minns Zachrisson med värme.

– Han är väl den, tillsammans med Sven Tumba, som gjorde golfen till vad den är i Sverige i dag. Göran var en pionjär. Hela Sverige älskade att lyssna på honom och hans utsvävningar. Han var otroligt golfkunnig … ja, kunnig över huvud taget. Det var alltid en fröjd att lyssna på honom. Han levde och dog med alla svenska spelare.

– Detta är så tråkigt. Jag har känt Göran i en herrans massa år. Han var ju med ute på touren så länge jag kan minnas och blev dessutom en väldigt god vän till familjen. Mina föräldrar stod honom väldigt nära. Jag vet inte ens om pappa känner till det här, jag måste ringa honom och berätta, säger Parnevik.

Jesper Parnevik.

”Det var hans absoluta höjdpunkt”

Både Hedblom och Parnevik minns starkt Zachrissons klassiska tårar vid den historiska The Open-vinsten för Henrik Stenson, 2016.

– När man lyssnar på det referatet och verkligen känner hur mycket det betydde för Göran att, efter alla dessa år, äntligen få vara med och uppleva en svensk herrgolfare vinna en major …. det var så otroligt stort. Göran har ju varit med om mycket men det där tror jag absolut var höjdpunkten även på hans karriär, säger Hedblom.

– Minnet av kvällen på Royal Troon efter The Open vinsten värmer i en stund som denna och jag är otroligt glad att vi fick uppleva det tillsammans. Jag saknar honom redan och våra tankar går till hans familj, säger Stenson själv om tävlingen.

– Alla som följer eller spelar golf vet ju vad Göran har betytt för golfen. Göran var mer än en kommentator och journalist för mig, han var även en vän och jag kände hans support i både medgång och motgång, säger Stenson vidare.

Annika Sörenstam, vars tävlingar Zachrisson kommenterat vid flera klassiska tillfällen, skickar sina kondoleanser via Twitter.

”Ledsen över att höra att en av Sveriges mest dekorerade sportjournalister har gått bort. Göran Zachrisson var en pionjär inom golfkommenteringen. Hans passion och kunskap gjorde att många fick upp ögonen för sporten. Tack för alla underhållande år. Vila i frid”, skriver hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Peter Hedblom
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Golf

LÄS VIDARE

Solheim cup 2021 – allt om golftävlingen

ÄMNEN I ARTIKELN

Golf

Göran Zachrisson

Peter Hedblom

Jesper Parnevik

Henrik Stenson