Johaug inför förhöret: ”Det sista jag gör”

Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

Therese Joahugs förhör med Cas närmar sig.

Nu berättar skidstjärnan om känslorna och vad som krävs för att hon ska ta sig till Pyeongchang.

– Får jag upp till 15 månader så klarar jag OS. Får jag mer så gör jag inte det, säger hon.

Den 6 juni förhörs Therese Joahug av idrottens skiljedomstol, Cas, i Lausanne. Då måste den norska stjärnan återigen berätta hur det gick till när hon fick i sig den förbjudna substansen clostebol.

Norska Domsutvalget stängde av Johaug i 13 månader, vilket innebär att hon kan börja tävla i november. Men domen överklagades till Cas och nu riskerar 28-åringen en längre avstängning som skulle kunna spoliera hennes OS-chanser.

Johaug själv säger att smärtgränsen ligger på 15 månader.

– Det är egentligen 15 månader. Får jag upp till 15 månader så klarar jag OS. Får jag mer så gör jag inte det, säger hon till NTB.

”Vet att det kan ryka”

På frågan om hur framtiden ser ut om hon inte kan delta i OS svarar Johaug:

– Det får vi ta status på den dagen domen kommer från Cas. Jag måste egentligen bara vänta och se. Jag förbereder mig för det straff som finns i dag, men jag vet själv att det kan ryka.

Johaug, som har hyrt in stjärnadvokaten och specialisten på idrottstvister Mike Morgan, ser nu fram emot att få lägga det hela bakom sig.

– Det ska bara bli skönt att bli färdig. Komma ner dit, ge sin förklaring och då är det på ett sett det sista jag gör (i saken), säger hon och fortsätter:

– Jag tror att jag ska klara det bra. Jag har gått igenom väldigt mycket sedan det började och nu är det mer på avstånd och jag ser helheten mer i det. Det värsta är gjort. Men man vet aldrig hur man reagerar.