Häckenspelaren om tränarens reaktion: ”Var stolt över oss”

Foto: Anders Deros / Anders Deros
Nasiru Mohammed.
SPORTBLADET

HISINGEN. Häcken hade inte vunnit ett derby mot IFK Göteborg på sex år.

Med förre IFK-tränaren Mikael Stahre på bänken bröts trenden.

– Han var så glad och sa att han var stolt över oss, berättar målskytten Nasiru Mohammed.

BK Häcken kom till derbyt med vetskapen om den tunga trenden.

Laget kom också med en tro på att den kunde vändas.

Långt efter att alla spelare gått hem kom Nasiru Mohammed ut från dopningskontroll. Lite frusen utanpå, men varm inombords.

– Det är första segern mot IFK, sen jag kom till Häcken, säger spelaren som kom till Häcken 2012.

Det året tränade Mikael Stahre IFK Göteborg.

Nu håller han till på Häckens bänk.

– Jag sa till Mikael en dag, när vi talade om IFK, att det har varit svårt för oss att vinna mot dom men att jag hoppades att det skulle vända i år. Jag kände att vi hade kapaciteten att slå dom, säger Nasiru Mohammed.

”Vi skulle bara explodera”

Vindarna blåste Häckens väg.

Redan i den sjunde minuten inleddes målskyttet, men det var Mattias Bjärsmyr som olyckligt fick in bollen i eget mål.

Efter drygt 20 minuter gjorde Nasiru Mohammed 2-0 efter att ha fångat upp en boll som täckts av en IFK-försvarare.

Och 3-0 kom efter ännu en vass omställning där bollen gick via Nasiru Mohammed, till Daleho Irandust till Alhassan Kamara.

– När vi fick chansen skulle vi bara explodera. De kanske visste hur vi spelar, men vi spelar vårt spel och skapar flera chanser. Jag fick en chans och gjorde mål. Jag insåg att jag skulle få en massa yta på min sida, säger Nasiru Mohammed.

Trots målen fortsatte IFK Göteborg att skapa chanser. Häcken låg på omställningar, såg ut att gå mot en stabil seger men darrade till när mittbacken Rasmus Lindgren visades ut efter en sen tackling av Sören Rieks strax före paus.

– Det var en dåligt tajmad tackling. Det var inga dobbar eller så, men ja... Man ångar sig, att man inte bara avvaktade och sprang hem. Sen satt man och hoppades i andra halvlek på att laget skulle vinna matchen och som tur var gjorde dom det riktigt bra. Det visar på en styrka, säger Rasmus Lindgren.

Stahre: Betyder mycket

Jodå och BK Häcken höll inte bara undan. Laget spikade igen genom ett tunnelmål av Paulinho.

– Vi visste att vi var tvungna att spela smart, hålla oss på rätt sida av IFK och gå på omställningar när vi fick chansen. Och vi gjorde 4-0, säger Alhassan Kamara. 

För Mikael Stahre blev det en fin kväll. Hans galna firande av målen dolde inga känslor. Men när han till slut skulle summera segern mot sitt gamla lag var han ödmjuk i tonen.

Betyder det här mer än tre poäng för dig personligen och för Häcken som haft svårt med storebror IFK Göteborg under många år?

– Personligen är jag är alltid extremt glad över att vinna fotbollsmatcher. Det betyder mycket för föreningen att vinna ett derby, mot IFK Göteborg. Och när det betyder mycket för laget så betyder det mycket för mig också. Mer på det sättet än något annat.

ARTIKELN HANDLAR OM