Han kan avgöra Ericssons karriär

avAnna Andersson

BARCELONA. Han handplockades som tonåring för att vinna titlar åt Mercedes.

Nu sitter han intill Marcus Ericsson – men där tänker han inte stanna.

– Mitt mål är att en dag bli världsmästare i F1, säger Pascal Wehrlein.

Hans förberedelser inför årets säsong har varit de sämsta tänkbara. Under jippotävlingen Race of Champions kraschade han och bilen voltade. Det såg inte så illa ut, men 22-åringen hade frakturer på tre kotor vilket gjorde att han inte kunde träna på tio veckor.

Eftersom bilarna är snabbare än tidigare och G-krafterna har ökat klarade hans kropp inte av belastningen vilket gjorde att han missade två lopp, men i Bahrain var han tillbaka och slog sin svenske teamkollega.

I gårdagens kval till Rysslands GP var han återigen snabbare än Ericsson.

– Vi förväntar oss att han gör ett bra jobb, att han hjälper till att utveckla teamet, att han kör in bilen på bästa möjliga placering och att han slår Ericsson, förklarar Mercedes stallchef Toto Wolff för Sportbladet.

– Vi jämför all data från varje varv och utvärderar hur han mognar och utvecklas som förare och person.

DTM-mästare 2015

Mercedes handplockade Pascal Wehrlein för sju år sedan, har utbildat honom i olika formelbilsklasser, flyttade honom till DTM där han vann mästartiteln 2015 och tog honom sedan vidare till F1 där han var testförare åt Mercedes och körde en säsong för Manor innan han flyttades till Sauber. Inför årets VM spekulerades det i om han skulle ersätta Nico Rosberg, men valet föll på Valtteri Bottas.

Viktig duell inom stallet

– I vårt utbildningsprogram står det att vi ska ha dem i F1 i tre år innan vi gör en utvärdering. Vi ville inte avbryta det bara för att något oväntat hände när Nico lämnade oss. Det vore en för stor risk att sätta Pascal, eller Esteban Ocon, intill Lewis Hamilton. Vi kunde ha bränt ut dem, de är talanger och inte redo för det jobbet än, säger Wolff.

Nu vill han se om Wehrlein har det som fabriksteamet kräver och därför måste tysken besegra Marcus Ericsson – något som också kan vara avgörande för Ericssons karriär.

Den som lyckas bäst klättrar vidare mot ett toppstall, den andra blir i bästa fall kvar.

”Jag vill bli bäst”

– Mitt mål är att bli världsmästare i Formel 1 en dag, säger Pascal Wehrlein till Sportbladet.

– För att nå dit måste jag jobba hårt. Jag har enormt mycket kvar att lära mig, ingen är perfekt och alla kan bli bättre. Jag måste ta varje möjlighet jag får, varje gång jag sitter i bilen.

Du är en av Mercedes förare. De har förväntningar, känner du den pressen?

– Nej, för jag vill också nå resultat. Det är klart att det finns en stor press, men jag sätter också den på mig. Jag vill nå de målen själv och jag har alltid haft den känslan inom mig. Jag vill bli bäst.

– Jag lever här och nu. Tittar inte på nästa år utan koncentrerar mig på att köra för Sauber. Framtiden kan jag bara påverka med min prestation. Därför är jag helt fokuserad på den, gör allt jag kan för att bli bättre och lär mig av varje erfarenhet.

ARTIKELN HANDLAR OM