Då: Tänkte lägga av Nu: Tourens hetaste

Anna Nordqvist inför årets första major: ”Visste inte om det var värt att fortsätta”

Tankar på att sluta – nu vinnare

Ska man byta dröm eller jobb när drömmen blir till jobb och jobbet inte är som en dröm längre?

Rörigt?

Tänk då hur det var i Anna Nordqvist huvud.

– Jag visste inte om det var värt att fortsätta, säger hon.

Innan Anna Nordqvist blev tourens hetaste spelare med två segrar på en månad hade hon en sommar fylld av grubbel om det här med golfproffs verkligen var hennes grej. Golfstjärnan kom ändå fram till att jobbet var bra, drömmen fanns kvar och att tillvaron kunde bli bättre igen.

Men utan några veckor med brorsan Mattias som caddie hade vändningen kanske inte kommit.

Och det var nära att svaret blivit ett annat.

– Det betydde jättemycket att han var med, det blev roligt igen. Det kändes verkligen som ett jobb ett tag, och det var inte roligt att gå till jobbet. Under sommaren kom det några roliga tävlingar, jag hittade inspirationen igen. Men det är klart att tankarna fanns där, det är mycket hårt arbete. Man flyger och far och det kommer med ett högt pris man får betala. Trivs man inte och tycker man det inte är kul så går det ju inte, säger hon till TT.

Bytte tränare

Men så kom hösten och även om det gick bra spelmässigt så blev det inga riktigt bra placeringar i tävlingarna.

Och då kom tankarna tillbaka, även om lösningen kom snabbare.

– Det handlar mest om att omge sig med rätt människor. Då är det lättare att jobba hårt. Jag var besviken när jag tyckte jag spelade bra, slog bollen bra men ändå inte såg något resultat. Jag behöver stöttning, något som pushar mig att fortsätta. Så nu har jag bytt hela utrustningen, jag har bytt golftränare, jag gör nya saker.

Vad fick dig att ta det ganska drastiska steget?

– Jag jobbade hårt under fjolåret, men var besviken när närspelet var dåligt och jag inte såg de resultat jag ville. Jag gjorde liksom samma missar, och så tyckte jag att jag tappade längd med järnklubborna. Ibland kan det vara bra att utvärdera och göra en nystart, och när jag provade de nya klubborna och framför allt den nya drivern så kände jag direkt att det här blir bra för mig. Jag tycker det redan har blivit bättre, och att saker ger resultat, säger hon.

Känslosam seger

I februari kom ju den efterlängtade tredje segern på LPGA-touren – efter nästan fem års väntan.

– Det var min mest känslosamma seger. Det är ju skillnad på att vara i toppen och att på att vinna. Jag visade att jag kan vinna igen, och jag är stolt över det sätt jag vann den på. Jag blev jagad av Inbee Park (världsettan), men hanterade det och fick betalat för allt hårt arbete jag har lagt ner.

På söndagen vann hon igen, i Carlsbad, Kalifornien, och åker fylld av självförtroende till Palm Springs för årets första major, Nabisco Championship.

– Segrarna gör att jag tror mycket mer på själv. Jag kunde inte vara i en bättre position inför den första majorn än jag är just nu, säger Nordqvist i segerintervjun.

– Palm Springs är en av mina favoritbanor. Och min caddie kommer därifrån så jag vet att han också älskar att vara där. Och jag älskar majors, med de tuffare banorna och där man känner mer press.

Niclas Green/TT

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN