Uppsala kräver att semin spelas om

”Är helt fel”

Uppsalas coach Kelly Grant.
Uppsalas coach Kelly Grant.

Södertälje Kings vann den femte semifinalen med en poäng.

Nu kräver Uppsala Basket att den spelas om.

– Det är helt fel, säger coachen Kelly Grant till Sportbladet.

Den femte semifinalen mellan Södertälje Kings och Uppsala Basket blev en riktig rysare. De regerande mästarna vann matchen med en poäng, 86-85, och kopplade greppet om en SM-final.

Men nu lämnar Uppsala in en protest och kräver omspel. Anledningen är en incident i slutet av matchen, vid ställningen 83-80, när Uppsalas Andreas Person gick mot korgen och fick kontakt med Kings Assane Sene. Domaren blåste offensiv foul och utdelade två straffkast till Södertälje.

Vilket är fel enligt regelverket.

”Måste hanteras skydsamt"

Uppsala lutar protesten mot tävlingsbestämmelserna. "Under matchens slutskede kan domaren utföra ett regelfel som påverkar och avgör matchens utgång.

Beslut om omspel kan fattas där ett regelfel avgör matchen till fördel för ett lag", skriver klubben.

– Jag har inte varit inblandad, jag fick bara ett sms av min sportchef (Johannes Wohlert) att han lämnat in än, säger Uppsalas coach Kelly Grant.

Vad säger du om situationen?

– Det är helt fel. Jag har sett den i efterhand och det är helt fel. Du får inte två straffkast för offensiv foul, men jag låter andra sköta det. Jag bara fokuserar inför i morgon, jag har inte tid.

Tävlingsutskottets ordförande Mats Carlsson har inte sett protesten när Sportbladet når honom.

– Jag har precis landat på Arlanda och har hört talas om det. Det här måste hanteras väldigt skyndsamt eftersom det är match redan i morgon, säger han.

Ledningsgruppen avslog dock protesten på en gång.

– Det handlar om att en protest alltid ska skrivas under av lagkaptenen efter matchen, det står i reglerna, och så var det inte i det här fallet, säger generalsekreterare Lena Wallin-Kantzy.

– Vi har ändå velat klargöra sakfrågan. Domarens bedömning var att kontakten uppstod efter bollen lämnat den offensiva spelarens hand. Han visar knuff eller charching utan boll och då är det straffkast.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN