”Blundar för Norge i dopningskontroller”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Förre skidskytten kritisk mot användning av medicin

Dmitrij Jarosjenko (till vänster) på pallen med Ole Einar Björndalen och Mattias Nilsson (höger).
Foto: TT
Dmitrij Jarosjenko (till vänster) på pallen med Ole Einar Björndalen och Mattias Nilsson (höger).

Det norska OS-laget får ett jobbigt mottagande i Ryssland. Där riktas det direkt dopningsmisstankar mot norrmännen av en gammal skidskyttelegendar.

Det är den före detta ryska skidskytten Dmitrij Jarosjenko som är kritisk mot norrmännen och IBU (International Biathlon Union). Han drar bland annat fram boken Mads Drange "Den stora dopingbluffen" som ett exempel.

– Mads är en seriös kille. Vi kan lita på honom, säger Dmitrij Jarosjenko.

Dimitrij Jarosjenko säger att man däremot inte kan lita på IBU eller WADA (World Anti-Doping Agency). Han menar att de inte är intresserade av norrmännen.

– Norrmännen kan göra vad de vill. Drange skrev att de inte gör EPO-analyser i Norge, säger han.

Ute efter att sätta dit ryssarna

Dimitrij Jarosjenko tror att IBM är ute efter att sätta dit de ryska åkarna.

– Låt oss inte fortsätta låtsas att vi är dumma. De tar dem som de vill ta, säger Jarosjenko.

Han säger att WADA inte borde anklagas, utan att ansvaret ligger hos IBU.

– Det är WADA som tar proverna, men det är IBU som avgör vilket prov som skall analyseras. IBU är, som ni vet, speciellt mot Ryssland, men blundar till exempel för Norge, säger Jarosjenko till Sovjetskij Sport.

Den ryska skidskytten har själv åkt dit för dopning. Det var under VM i Sydkorea 2009 som han testades positivt för EPO.

Den norska ordföranden i IBU, Anders Besseberg säger att anklagelserna om att IBU skulle skydda norrmän inte stämmer. Han säger också att IBU inte heller är de enda som gör dopningstester.

– Det kan faktiskt hända att en idrottare testas tre gånger på samma dag. Både av oss, WADA och den nationella antidopningsbyrån, säger norrmannen.

Att IBU anklagas tror Anders Besseberg har att göra med att de tagit 'den största fisken'.

– Det finns många ryssar som har tagits för dopning under senare år, men det är inte bara vi som har tagit dem. Vi är inte ute efter ryssarna som Jarosjenko hävdar, utan fall där vi finner bevis som verkar misstänksamma.

Han anklagar norrmännen

En annan av Rysslands före detta skidskyttar riktar kritik mot norrmännens användning av astmamedicin. Det är Sergej Tsjepikov som anklagar norrmännen.

– Situationen med astmatiker är mycket intressant. Jag tycker att den är fel. Den ger en signifikant fördel för idrottaren. Förberedelser mot astma ökar lungkapaciteten, säger den före detta olympiska mästaren till Sovjetskij Sport.

Besseberg säger att ryssarna reagerar konstigt och att norrmännen inte tar mer astmamedicin än idrottare från andra länder.

– Inom IBU har det debatterats om läkemedelsanvändning mot astma gått för långt. Jag måste säga rakt ut att det i vissa fall finns en gråzon. Jag förstår att en del frågar om sådana läkemedel missbrukas. Är det verkligen så att idrottare är så sjuka att de behöver astmamedicin? Och är det rätt att få tävla när de använder den? säger IBU:s ordförande.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN