Vägrar döma matcher efter spelskandalen

Uppdaterad 2013-11-08 | Publicerad 2013-11-07

Ligamatcher hotas av protest

Två av Sveriges mest erfarna basketdomare kastades ur basketligan efter spelskandalen.

Nu hotas ligamatcher av en domarstrejk.

– Jag tror och hoppas att vi ska hitta en lösning, säger förbundets ordförande Hans von Uthmann.

Spelskandalen i basketligan rullades upp i våras. Två domare fanns med i utredningen av en match där slutresultatet misstänktes vara uppgjort. Utredningen lades ner i somras utan åtal, men svenska basketbollförbundet beslutade att domarna inte får döma några matcher i basketligan den här säsongen.

– De är inte avstängda, men de får inga uppdrag. De har inte följt den värdegrund som vi står för, sa förbundets ordförande Hans von Uthmann till Sportbladet då.

Kan inte genomföra matcher

Nu planerar delar av den övriga domarkåren att protestera mot beslutet genom att inte vara tillgängliga för att döma matcher mellan 15-17 december.

– När det gäller den här frågan är det bara Hans von Uthmann som uttalar sig, så jag tänker inte ge några kommentarer, säger domarkommitténs chef Ulf Öhrman.

Enligt uppgifter till Sportbladet är det en av de avstängda domarna som ligger bakom upproret. Basketligan herr och dam samt basketettan herr och dam påverkas av strejken och det handlar om så pass många domare att flera matcher inte skulle kunna genomföras.

– Jag avböjer att kommentera detaljerna. Men jag tror och hoppas att vi ska hitta en lösning, säger von Utmann.

Hur förbundet hanterar frågan och vad som händer om strejken genomförs vill von Uthmann inte kommentera.

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln