Sju mästare – en blir mästare igen

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Mattias Ekström inför DTM-serien: ”Inte lätt att lyckas”

Sju mästare slåss om en titel.

En av dem är svensk.

– Jag längtar mest efter att stå på pallen och höra på nationalsången, säger Mattias Ekström.

– Det är nog den som går mest på min spellista just nu.

Det är nu 13 år sedan den nu 35-årige svensken bytte STCC mot den tyska touringcarserien DTM. För tio år sedan, 2004, vann han sin första titel med Audi, 2007 tog han den andra och i år hoppas han återigen på att stå överst på pallen.

– I dag längtar jag mest efter segrar, efter en pokal och efter att få höra nationalsången igen, säger han till Sportbladet.

– Det är inte lätt att lyckas att vinna när det bara är tio lopp på ett år och faktum är att alla som är med i startfältet kan vinna en tävling, men det är inte alla som kan vinna mästerskapet.

Start på Hockenheim

Det står sju tidigare mästare på startlinjen i den prestigefyllda tyska serien där BMW, Mercedes och Audi gör upp om segern. Premiären avgörs precis som vanligt på Hockenheim och efter besök i bland annat Ungern, Ryssland, Österrike och Kina avslutas serien på samma plats i oktober. Totalt är det tio lopp och mer än en halv miljon människor besöker arenorna.

I fjol vann Audis Mike Rockenfeller. För BMW tävlar bland annat kanadensaren Bruno Spengler som vann serien 2012 och i år är den tidigare F1-föraren samt DTM-mästaren Paul di Resta tillbaka hos Mercedes.

– Vi är sju mästare, det är fem till som kan vinna serien och alla förare kan vinna lopp, säger Ekström.

– Numera väljer alla sina förare med omsorg, det kommer ingen blåögd svensk som vunnit STCC och får en plats längre. Nu är det allvar. Bilarna är kanske lite lättare att köra i dag, de förlåter mer och därför skiljde det mer mellan förarna än tidigare. När man ändrade reglementet och tog bort det faktum att erfarenheten faktiskt spelade en roll. Exempelvis går det inte att elda upp däcken längre och för min del har regeländringen inte varit enbart positiv.

Vilka förhoppningar har du?

– Har vi en felfri helg, gör ett bra kval och har den pace vi förtjänar så är vi nöjda. Vi pratar inte om plats ett, fem eller tio utan jag ser fram emot det.

– Men det jag längtar mest efter är att stå överst på prispallen igen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

DTM

WTCC