”Emma är en stor hjälte för varenda bög, flata och bi”

Publicerad:

QX:s redaktör Ronny Larsson skriver för Sportbladet om uppståendelsen kring Green Tregaros protest

Som redaktör på Sveriges största gaytidning QX betyder den senaste veckans ”Nailgate” jackpot. Artiklarna om Emma Green Tregaros naglar är nämligen precis vad jag vill se i svensk media just nu.

Många kallar nagelmålandet en bagatell men jag säger som Kajsa Bergkvist: ”Det är bättre att göra något än inget”.

Och det är precis därför Emma Green Tregaro är HBT-världens hjälte just nu.

De regnbågsfärgade naglarna har ju klöst sig fast i varenda människas medvetande. Och gayvärlden jublar. För varenda bög, flata, bi och transperson ser Emma som stor hjälte. Mina gaypolare har tweetat #goemma-taggen tills fingrarna blöder, Facebook-delningarna av positiva Emma-krönikor har exploderat, och varenda gaykändis har instagramat nagelbilder.

För det ÄR en stor grej.

Att en stor svensk heterosexuell idrottsstjärna vågar agera. Genom en enkel, men jävligt viktig gest visar Emma Green Tregaro att hon står upp för alla människors lika värde. Men framför allt visar hon sitt stöd för världens alla HBT-personer: ”Ni är inte ensamma, jag står på er sida”.

Ni har fel

Vi behöver nämligen det just nu. För hetsjakten och förtrycket av HBT-personer i Ryssland är på riktigt. Det händer nu. Se bara de fruktansvärda filmerna på nätet där unga bögar torteras för att de råkar gilla en kille istället för en tjej. Och ja, de ryska gayförföljelserna GÅR att jämföra med härjningarna under trettiotalet i Tyskland. Vi som flaggar regnbåge i hjärtat har helt enkelt ingen existensrätt i det stora landet i öst.

Så, alla som tycker att idrott och politik inte hör ihop: Ni har fel.

Om vi nu ska kalla rätten att älska den man vill för politik så hör de ihop. Den rätten hör nämligen ihop med allt och jag är så glad att en person med världens alla blickar på sig tog sig mod och visade Ryssland ett par trotsigt målade naglar och sa:

”Kärlek mellan två människor kan aldrig vara fel.”

Mästerskapets stora hjälte

Och för de som är trötta på hela den här debatten har jag bara en sak att säga: Stäng av all media i ett halvår framöver. Emmas naglar var nämligen bara startskottet på vad som komma skall. Vägen mot OS i Sotji kommer att kantas av pikanta protester och briljanta bojkotter, var så säkra. Vi ska bara låta nagellacket torka lite först.

Emma hoppade för medalj men i våra ögon glimrar hennes nagelaktion mer än vilket pris som helst. Hennes målade naglar har gjort henne till en gayikon och hon är tveklöst det här mästerskapets stora hjälte. Emma Green Tregaro har satt ribban för hur en svensk idrottare ska se ut, och framförallt agera, 2013.

Prisutdelningen för Årets Hetero på QX Gaygala lär väl knappast bli en nagelbitare?

Ronny Larsson/redaktör QX

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN