Livsnjutaren Peter Lundgren är mannen bakom Safins succé – och årets svensk i Australien

SPORTBLADET

Vem är årets svensk i Australian Open?

Pim-Pim?

Nej, Peter Lundgren, 39, har utnämningen som i en liten ask.

Foto: nöjd Svenske Peter Lundgren, tidigare tränare för Federer och nu för Safin, njöt på läktaren i går. På söndag sitter han där igen – för att se finalen.

Peter Lundgren? Ja, jag vet inte om ni la märke till den kraftige mannen som följde nattens rysare mellan Marat Safin och Roger Federer från ryssens gästbox på Rod Laver Arena, men det är han som är Peter Lundgren. Eller Peter Lundgren – det var som ”den nye Björn Borg” vi lärde känna honom och allt började för snart 20 år sedan.

Peter hade lämnat barndomens Sundsvall för ett inackorderingshem i Spånga och åkte i oktober 1985 till Tyskland för att försöka kvala in till ATP-turneringen i Köln. Ingen trodde på den då 20-årige Borg-kopian, som då var mest känd för att sparra och sporra originalet. Men Peter vann kvalet, slog Wojtek Fibak, Goran Prpic, Jeremy Bates, Tim Wilkinson och Ramesh Krishnan. När han den 28 oktober åkte tillbaka till sitt rum i Spånga hade han vunnit sin första stora turnering och en kvarts miljon kronor.

– Min pappa Hans skrattade gott när jag berättade att mitt mål var att ta mig in bland de hundra bästa i världen. Nu är jag där och ska försöka hålla min ranking året ut, sa han vid hemkomsten.

En livsnjutare

Det var det första kapitlet i framgångssagan om Peter Lundgren. Det blev inte många fler, även om han vann ytterligare två titlar, i Rye Brook och San Francisco 1987, och som högst var 25:a på världsrankingen.

Att han inte nådde högre och längre beror på att Peter Lundgren en livsnjutare, ingen tennisrobot. Hans fotarbete har inte bara imponerat på tennisbanorna utan även på dansgolv världen över.

Nu är han hetast i tennis-Sverige igen, och han är det som tränare. Jag känner inte Peter Lundgren, men jag har sett Marcelo Rios, Roger Federer och Marat Safin spela tennis och det räcker för att jag ska kunna dra slutsatsen att Lundgrens svaghet som spelare är hans styrka som coach.

Ja, det handlar om livsnjutaren.

Psykolog & tränare

Rios, Federer och inte minst Marat Safin är typer som har behövt både tränare och psykologer och i Lundgren har de mött både och. Han får sina spelare att må bra, och den som mår bra presterar bra. Som Safin i går. Ryssen som tidigare borde försetts med tvångströja under sidbyten behöll lugnet i nattrysaren mot Federer och om han inte lyckats med det hade han aldrig vunnit. När han våren 2004 anlitade Peter Lundgren som tränare var han i obalans och hade dalat till 23:e-platsen på rankingen. På söndag spelar han final i Australian Open.

Förmodligen var det bara Lundgren som trodde på Safin inför mötet mot Federer. Schweizaren dominerade fullständigt förra säsongen och det var en viss Peter Lundgren som under sju års samarbete ledde honom till toppen.

Federer var alltså 16 år när Lundgren, som 2000 blev hans personlige coach, anställdes som talangutvecklare av Schweiz tennisförbund. I dag är han den då gapige och

late tonåringen det mest kompletta världstennisen har skådat.

Marat Safin är klar för final i årets första Grand Slam, och Peter Lundgren fyller 40 år i morgon,

lördag.

Det finns bara en sak att säga.

Grattis, grattis.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis