Tiondeplats ger Sverige två EM-biljetter

SPORTBLADET

Stockholm

Missarna i det fria programmet blev inte så kostsamma som man först trodde.

Konståkaren Kristoffer Berntssons tiondeplats i årets EM gör att Sverige får en extraplats till nästa mästerskap.

- Äntligen, säger han efter finalen som vanns av ryssen Jevgenij Pljusjtjenko.

Foto: Kristoffer Berntsson.

Tiondeplatsen som svensken Kristoffer Berntsson hade inför torsdagen lyckades bibehållas - trots att han inte kunde vara riktigt nöjd med torsdagens prestation i italienska Turin.

- Jag kom inte in riktigt rätt i alla hopp, konstaterar Berntsson.

Berntsson hade några tydliga missar i de svåraste hoppen men klarade för första gången av två trippelhopp i samma serie. Landningen i det första hoppet, en trippel axel, blev inte helt lyckad och svensken var nära vidröra isen med handen.

- Men det var ändå en ren trippel. Det var skönt att sätta två, säger svensken till TT.

Den stora missen kom i stället i det andra hoppet, Berntssons kvadrupel. Han fick inte alls till landningen och gled in i sargen. Efter en dubbel i stället för trippel kom till slut fullträffen.

Perfekt trippel axel

Trippel axel/dubbel toeloop satt perfekt och ingöt självförtroende i den 22-årige Landvettertalangen. Dessvärre kom ännu en miss i Berntssons trippelflip där han ramlade.

- Det känns hårdast. Det hoppet kan jag och ska klara det.

Men det som kändes som en snöplig elfteplats räckte till den viktiga tionde. Åkaren efter svensken, vitryssen Sergej Davydov, fick inte heller till det perfekt och hamnade bakom Kristoffer.

- När det kom upp att jag var fyra och det återstod sju åkare kände jag: nej, ska jag missa igen? Men han åkte ju inte så bra heller.

Därmed blev svensken tia, vilket ger Sverige en extra biljett till nästa års EM.

- Det är det som känns roligast, tycker Berntsson.

Dessutom kan det öppna möjligheterna för Berntsson i kommande GP-tävlingar.

- Det tror jag. Jag kommer garanterat att få en GP-tävling men jag vet inte riktigt hur det ser ut.

Pljusjtjenko fick revansch

Senaste gången som Sverige hade en konståkare så högt upp i ett Europamästerskap var för 15 år sedan. 1989 blev Peter Johansson åtta i EM, och 1990 blev samme man tia.

När det gäller årets guldstrid stod kampen mellan ryske publikfavoriten Jevgenij Pljusjtjenko och fransmannen Brian Joubert, som var trea i EM 2002, tvåa bakom Pljusjtjenko 2003 men som i fjol slog ryssen. Nu fick Pljusjtjenko revansch och knep guldet före fransmannen.

Lars Frank/TT