Läkaren: Kan provocera fram hjärtrubbningar

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

En kul grej eller rent av livsfarligt?

Hur kommer Jonas Colting må under de 24 timmarna?

- Det är inte bra för kroppen, säger läkaren Johan Leandersson.

24 timmars hård ansträngning, helt utan sömn. Det kan få förödande konsekvenser.

- Han utsätter kroppen för väldiga påfrestningar och kan provocera fram dolda anlag, säger Johan Leandersson, läkare för fotbollsallsvenska Hammarby och Sveriges damlandslag.

Vilka dolda anlag?

- Hjärtrubbning och andra saker som ligger dolt. Även epilepsi kan komma fram vid hård fysisk ansträngning under lång tid.

Får väga för och emot

Leandersson fortsätter:

- Som sådan extrem idrottsman får man väga för och emot. Det är helt enkelt ett sätta att leva och kanske värt så mycket för den aktive att han vågar riskera en del.

Jonas Colting har tidigare utsatt sig och sin kropp för väldiga prövningar. Bland annat mängder av triathlonlopp och enskilda långa simsträckor.

Han är inte orolig.

- En ironman är betydligt tuffare. Där är det så intensivt och man kör stenhårt i drygt åtta timmar. Det jag ska göra nu är mer som ett långt träningspass, säger Jonas Colting.

Har du hållit i gång i 24 timmar förut?

- Nej, inte träningsmässigt. Kanske i lumpen eller i nåt annat dumt sammanhang.

"Inga större farhågor"

Hur tror du att din kropp kommer att reagera?

- Jag har inga större farhågor. Det finns såna som utsätter sig för betydligt hårdare grejer. Exempelvis multisportare som är borta en vecka, får blåsor under fötterna och sover dåligt.

Sven Jönhagen, läkare för det svenska friidrottslandslaget säger:

- Självklart tar det mycket kraft, men jag vill inte säga att det är livsfarligt. Visst, kroppen blir trött och han riskerar att kollapsa. Det är alltid en viss fara vid hård fysisk ansträngning, men jag tycker inte att det finns någon anledning att måla fan på väggen i det här fallet.

Johan D Lundin

Publicerad: