Sportbladet

”Mikrofonen borde bita Perlskog i läppen”

Av: 

Zendry Svärdkrona

SPORTBLADET

Läsarnas egna röster om sportkommentatorerna

Sport i tv väcker känslor.

Och då inte minst kommentatorsjobbet.

Här följer ett urval ur floden mejl till aftonbladet.se angående Sveriges mest älskade — och hatade — sportpratare.

”Bästa kommentator: Niklas Holmgren, Canal+.”

Nicklas Wågeland

”Klart sämst: Chris Härenstam, otroligt enerverande.”

Peder Fredriksson

Chris Härenstam, SVT är bästa kommentatorn. 

Hoppas ni kan publicera min åsikt iså kan alla få läsa att han är så bra och härlig att lyssna på. Det tycker vi allihopp i familjen. 

Min man är mycket sportintresserad och tittar på alla möjliga sporter,  men jag är inte lika intresserad. Det blir alltså jobbigt  och titta på matcherna för mig  ibland men när Chris Härenstam är kommentatorn är det mycket mycket roligare och titta på alla tråkiga matcherna helt plåtsligt. Tack Chris du har räddat mig många gånger.

Min man och min son som är 10 år tycker att han är himla duktig ochså. Så med andra ord han är mychet popis hemma hos oss.  

Både jag och min man blir imponerad av han när han uttalar alla utlänska namn så rätt och fin coh inte bara det han kan så mychet om allting. Jag kan nämna matchen mellan Iran och Australien i VM, gud vad han var full av energi glädige hela matchen och utalade alla iranska namn rätt.

Han är så påläst och medveten om alla spelare deras historia, och ibland skojar vi hemma att han kan till och med vet vad heter deras släkting till och med.

Så fort vi hör hans röst ropa vi den andra familjemedlemmen att kom och se matchen Chris Härenstam är kommentaror.

Jag hoppas han för någon uppskattning, för det han gör. Chris vi tycker om dig så mychet och lycka till i fortsättningen och hoppas vi ser och hör dej mer på tv. 

Fatemeh Kavosi

”Det är märkligt att ni utlyser en röstning om den bäste kommentator!

Det finns ju bara en,och som står i särklass, Roberto Vacchi!”

Peter  Eriksson

”GLENN STRÖMBERG är bäst. Han är den ende som kan få en tant som mej att titta på fotboll. Med honom som kommentatorblir spelet begripligt.

Göran Zachrisson borde bli av med micken. Han och alla andra som inbillar sig att de vet hur en golfboll tänker........orkar jag inte med att lyssna på.

Ciao!”

Tant Eva (48)

”Tja, fanns det ett munvaselin kunde man gett sig den på att det uppfunnits av Åke Unger. Av alla dåliga kommentatorer står han upp till knäna i dyn i sin egen gyttjedivision. Som vän av fotboll kan jag allt som oftast avnjuta tämligen habila, kompetenta ledsagare i Canal+ som dag ut och dag in gör sitt jobb. Mer än så behövs inte. Jag ser inte på fotboll för att lyftas till mentala höjder av lingvistisk briljans - jag vill lyftas till höjder avbriljant fotboll, guidad av sakliga men återhållsamma kommentatorer.

Men Unger och hans, tyvärr, växande följe av vandrande mundiarréer är för

sportupplevelsen vad mördarsniglar är för gräsmattan. Låt mig sedan inte ens beröra boxning - en sport jag ser mig som tämligen insatt i. Där har Unger genom åren utvecklat någon slags hegemoni, ständigt skrikande och fräsande och redan innan klockan klingar för första ronden avverkat samtliga existerande och ännu ej uppfunna superlativer.

Suck. Ge Viasatledningen en tjänstepistol med förlamande elström och se till

att de använder den på rätt tunga. För att inte helt såga Unger vid benpipshöjd måste jag dock medge att viss konkurrens om superjumboplatsen tidigare gavs av det enögda sömnpillret Jens Tolgraven, som nu tack och lov 1) insett sina egna begränsningar (otänkbart) eller

2) blivit varse dem av någon vänlig själ (vilket torde vara ganska många). Bäst av allt var när Tolgraven under sina storhetsdagar själv avbildades i ett reportage, i samband med finalserien 1995 mellan HV71 och Brynäs, och fick frågan hur man blev en hockeyexpert.

Självbelåtet lade han givetvis ut texten. Humor av Hakeliusklass!

Bäst? I princip hela Canal+-gänget. De tar sport på allvar, och framförallt tittarna på allvar, utan att sätta sig själva i främsta rummet.”

Johnny Karlsson, Gävle

”Bill och Bull borde bli fråntagna sina mikrofoner. Anställ Måns så det blir lite ordning med snacket. Man behöver dessutom inte låta käften gå hela tiden. Avser förstås Arne Hegerfors och Tommy Svensson.

Låt oss slippa dom i fortsättningen!”

Fotbollsälskare

”Robert Perlskog är den absolut sämsta kommentatorn, han är för kär i sin egen röst för att bry sig om sporten han kommenterar över huvudtaget. Hans mikrofon borde bita honom i läppen varje gång han pratar.

Arne och Ankan däremot, de borde göras till kommentatorer för varenda hockeysändning som har någon som helst koppling till svenskar.”

Sebastian

”Bästa kommentatorn: Chris Härenstam

Varför? Jo för att han är den som med mest inlevelse och med mest kunskap inom fotbollen levererar det allra bästa, man lyssnar med stort intresse o han gör nästan på egen hand matcherna spännande !! Fortsätt så Chris.

Sämsta kommentatorn: Per Tellander

Varför? Jo det kan ju knappast bli en mer solklar seger, tillsammans med Pelle Blom så utgör dom sveriges tråkigaste kommentator par, att man lyckas döda en stor match som Djurgården-Juventus (och alla andra matcher) i ett CL-kval genom att vara så otroligt tråkiga och så enormt frånvarande, säger fel namn på spelare. Synd att en turnering som UEFA Cupen hamnat i Kanal 5. Ta mikrofonen ifrån dem !!

Tack för ordet, länge leve Chris den store.”

Kenny i Eriksbo

”Robert Perlskog borde inte vara närheten av en mikrofon! Sämste kommentatorn någonsin, näst sämst är Chris Härenstam!”

Augustsson

”Hej!

Det finns tyvärr många dåliga kommentatorer men Åke Unger går mig riktigt på nerverna. Han har en förmåga att gå upp på slutet av varje mening som gör att man bara väntar på en fortsättning - som ju också mycket riktigt kommer snabbt som tusan, oavbrutet!

Tacka vet jag tysk tv. Brukar se landskamper med Tyskland på ARD och ZDF. Se och lär, kommentatorer. Ibland är det tyst så länge att man undrar om ljudet är på (men man ser ju själv vad som händer) och sedan kommer en objektiv och korrekt analys av vad som skett. Underbart!”

Magnus i Hallsberg

”Bästa TV kommentatorn är helt klart Niklas Holmgren på Canal +., Lasse Grankvist är med mycket bra i radion. Arne Hägerfors (Canal +) och Åke Unger på TV3 är med klart godkända liksom Staffan Lindeborg på SVT.

Folk som skall bort: Roger Blomkvist -BEDRÖVLIG (håller ALLTID på skånelagen)

samt Lasse Kinch på TV3 -SNÄLLA ta bort karln han har gjort sitt för länge

sedan.”

Per-Anders Friberg

”Jag som har följt den Italienska Ligan och Champions League i flera år vet att Thomas Nordahl är i en klass för sig. Med sitt kunnande, sin entusiasm och inlevelse får han även den minst fotbollsintresserade att lyssna på denna sport. Nordahl är så påläst utan att verka "nördig" och förenklar allt det lätta som till exempel Glenn Hysén klyddar till. Nordahl har alltid varit en speciell favorit för mig och när han pratar lyssnar jag alltid extra noga eftersom Nordahl drar upp saker som är av betydelse till skillnad från flera andra kommentatorer. Men det som gör att han är i en helt egen klass är hans passion för fotbollen, att se och höra Thomas i TV-rutan är underbart, all hans kunskap blandad med hans passion gör honom till fotbollens Nr.1!”

Håkan, Malmö

”Mycket bra: Niklas Holmgren, Canal+

Katastrof: Lasse Kinch, TV3”

The Real Deal

”Han kommenterar säkert bra, men jag irriterar mig så mycket på Staffan Lindeborgs talfel att jag inte hör något annat. "Bollspott, pingisbod, fösök..." Ska det vara så svårt att träna sig till att säga ord med rt, rd, rs på rätt sätt?

Jacob Hård och Roberto Vacchi är bäst.

Arne Hegerfors vore suverän om han inte hade sitt märkliga engelskt uttal. "Guulden guul..."”

Pelle

”Det är kul att under OS få höra gamla SVT-rävar ge sig på sporter som som de inte är riktigt vana att kommentera. Inte helt oväntat behärskar de bästa kommentatorerna de "nya" sporterna medan de sämre återigen dokumenterar sin låga klass. Chris Härenstam, en av de duktiga, blir utom sig av upphetsning när det blir korthörna i landhockey mellan Holland och Spanien. Under devisen: Det viktiga är inte att vinna, det viktiga är att det finns sport är han ett kunnigt och uppiggande inslag i etermedia.

Ett annat ess, Jacob Hård, skapar ju magi i direktsändning till de riktigt stora ögonblicken, helt utan ansträngning känns det som. Det är nog därför resultatet blir så lyckat och referaten blir sådana klassiker. Den gode Hård visar ju också på mångfald genom att dubba Tom och Jerry på ett fantastiskt pundigt sätt som därigenom blir den enda animerade produkt där man faktiskt vill ha svenskt tal.

Men så till de sämre kommentatorerna, och det finns ju som bekant ett gäng. Bland bisittare, eller så kallade expertkommentatorer, tar nog Lasse Eriksson på TV4 plus priset. Han har än så länge inte lyckats klämma fram en enda egen analys, utan upprepar bara det som kommentatorn redan sagt. Vilket skämt, och vilken skam att han får lön för det.

Trots detta är han ju harmlös i jämförelse med den absolut sämsta kommentatorduon genom tiderna (möjligtvis tillsammans med Ronald Åhman): Björn Fagerlind och Stig Strand. Man kan tycka att det är charmigt med en norrlänning som bor granne eller något med Anja, men vem som helst kan härma norrländska och för varje skidåkare som kommer säga: -Hon kom lite grann sent in i brantn. Bra linje där. Innerschidan.

Och Fagerlind himself är ju helt otrolig. Vid varje åk har general Svammelman enligt honom själv endast en uppgift, att berätta vilken placering svenskorna kommer att ligga på efter målgång. Så när t ex Janica Kostelic åker för pallplats fokuserar Fagerlind på om Jeanette Hargin skall komma 42:a eller 43:a. Det värsta med detta är att det inte är någon överdrift.

I OS i Aten skulle Björn försöka sig på att kommentera cykel. Som väntat blev det ett praktfiasko. Ingen som helst koll på egentligen någon cyklist förutom Ljungskog. Och sin vana trogen så satt Fagerlind och tjatade på sitt typiska manér om Ljungskog och huruvida hon låg i tredje eller fjärde klungan under spurt och målgång. Under loppets gång gick det inte ett enda utbrytningsförsök utan att Fagerlind först av allt ropade -Jag ser inte Ljungskog, jag hoppas hon är med där någonstans!

För att få kontrast kunde man zappa till Eurosport. Samma bilder, men till Vacchis ackompanjemang trodde man att man bytt både liv och planet.

Slutligen en helt annan kategori, den mest mobbade. Stackars Sten Rosenberg får hänga med en blindgalen Paolo Roberto på boxning nonstop i två veckor. Och när det väl är över får han som vanligt ägna sig åt att kommentera grenarna som blir över för att ingen vill ta i dem ens med tång, typ släggkastning för damer, 20km gång osv. Och då har han ändå jobbat på SVT sedan jag föddes, och förmodligen längre än så.”

Jake

”Det finns bara en som är helt kunnig och det är naturligtvis Göran Zachrisson. Den sämsta alla kategorier måste var Lasse Kinch,han är helt ointresserad och opåläst.”

Roger Berglund

”Tycker att Glenn Strömberg är helt i en klass för sig.

Han möter publiken på samma villkor och berättar rätt och slätt hur det är. Plus att han har god insikt i fotbollsvärlden både vad som händer på och utanför planen då han själv varit delaktig i de stora sammanhangen...”

Pier - Alingsås

”Sveriges bästa kommentatorduo är utan tvekan Roberto Vacchi och Anders Adamsson på Eurosport!

Jag är inte särskilt intresserad av cykel, men när dessa två är i farten på Tour de France måste man bara se... eller snarare lyssna.

Det är timmar av underhållning. Linjeloppet under OS sändes samtidigt av Eurosport och SVT... men det lät inte som om det var samma lopp.

Sämst? Åke Unger... det räcker så...”

Fredrik

”Chris Härenstam tjatade sönder hela TV-pucken. Det gör han även när han pratar fotboll, han försöker vara rolig i varje mening.”

Bajen - Hasse

”TV5 är överlägset bäst!

Per Tellander är precis så laid back, som man som hyfsat insatt tittare vill ha det! Inte en massa dösnack!”

TT

”Ola Wenström helt klart sämst - flamsigare kille får man leta efter, man skall inte kommentera publiken eller någons skosnören.

Robert Perlskog borde inte få kommentera annat än handboll, han är hemsk.

Vill för övrigt ge hela TV4 en känga för deras inkompetens när det gäller fotbollen.

TV3 har rätt bra kommentatorer men när dom sitter i studion under fotbollskväll så undrar man om dom bara snackar för att fylla ut tiden...

Lasse Granqvist är den bäste - lyssnar hellre på radion än på tvkommentatorerna.”

Fredrik

”Bäst i tv:Jonas Karlsson

Sämst i tv: Åke Unger”

Anna

”Jag tycker Lasse Kinch borde göra som P.A Gullö - dra sig tillbaka när han är som sämst!”

Peter Hörnstedt

”En som som snarast borde byta program är Peter Jihde - en modern Kurt Olsson.

Vem minns inte Kurt Olsson flåshurtiga intervjuer "när bron går upp" eller när "tåget kommet"?

Eller när han intervjuar Patrick Sjöberg i en soffa på ett hustak och frågar "Hur brett hoppar du Patrik?"

Jihde är  fullt i klass med Kurt Olsson, när han tar på sig sin mest pretentiösa min och frågar

"inför matchen i morgon, hur känner du då?" eller " hur snyggt var målet" ?, på fullt allvar.

I Athen OS kopierade han förresten Kurt Olsson grepp att hålla intervjuerna på ett tak!!

Peter Jihde är nog en av de sämsta inom sporten hittills, att han höjs till skyarna säger en del om kvalitén på journalistkåren i övrigt.”

E.E.H

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Stryktipset i helgen, där en Jackpot på ca 15 miljoner står på spel! Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel Sport & Casino

Publisert: