Störst i Sverige: STCC

SPORTBLADET

Drar mer publik än fotbolls- allsvenskan

Svenskarna sviker motorsporten.

Men det finns ett lysande undantag - STCC.

Cirkusen med ett högre publiksnitt än den allsvenska fotbollen drar i helgen till Falkenberg.

Foto: Robert Dahlgren och Jan "Flash" Nilsson har anledning att jubla.

STCC är Idrottssveriges publikt sett största arenaevenemang, bortsett från enskilt stora händelser. Detta trots att det egentligen handlar om en mellanstation för de allra flesta utövarna.

- Jo, visst är det så. Som racerförare vill man alltid tävla hela världen om. Man vill komma vidare, helst till ändstationen - formel 1, säger årets stjärnskott Richard Göransson, 25.

Står i särklass

I fjol besökte i snitt

12 600 de åtta olika deltävlingarna. Det kan jämföras med vilken arenaidrott som helst och den får se sig besegrad.

I motorsporten står STCC, eller Svenska standardvagns- mästerskapet som det heter om man gillar långa ord, i särklass. Nämnas bör att även bland annat MC Veidec trophy i roadracing körs under STCC-helgerna, vilket förstås hjälper till att dra åskådare. Närmaste motorsporten bland arenaidrotterna är speedway, som i fjol snittade på knappt 3 000 åskådare. I år lutar det åt att bli ett lägre snitt.

Hur förklaras då STCC-succén?

Dolt intresse

- Jag tror att det finns ett dolt motorintresse hos många svenskar. I STCC är det bra racing med tuffa, snabba bilar. Och så är det ett evenemang som passar hela familjen, säger Richard Göransson

Sven Berggren, presschef för STCC:

- För sju-åtta år sedan var svensk motorsport nere i en dal. Då kom STCC i gång och blev snabbt väldigt populärt. Varför? Jag tror att det är mycket för att folket får se Audi, Volvo och andra bilar de känner till. Dessutom bjuds det på spektakulär racing som publiken gillar.

Falkenberg i dag

Nästa hållplats för cirkusen är Falkenberg i dag och i morgon. Och en ny publiksuccé. Arrangörerna hoppas på femsiffrigt åskådarantal - om bara vädrets makter är bussiga.

- All motorsport är väldigt väderberoende. Bra väder och det blir mycket publik, säger Sven-Göte Svensson, ordförande i Falkenbergs MK.

Så populära är motorsporterna

Johan D Lundin

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport