Världsrekordet en chock

Angelica, 16: Har försökt så många gånger förut

Sveriges just nu hetaste friidrottare är ingen Klüft eller Kallur – utan en helt vanlig Bengtsson. Men ändå extra­ordinär.

I går satte Angelica Bengtsson, 16, nytt ungdomsvärldsrekord i stavhopp.

– En chock. Jag har försökt så många gånger förut, säger hon.

Angelica Bengtsson har inte riktigt förstått det där med att skynda långsamt.

I fjol skapade hon rubriker när hon stoppades från att vara med på SM och Finnkampen – trots att hon var Sveriges bästa stavhopperska.

Hon ansågs för ung.

I år står dörrarna öppna till båda tävlingarna.

Men Angelica Bengtsson kommer att vara upptagen med annat.

Under ungdoms-OS-uttagningarna i Moskva i går raderade hon ut ungdomsvärldsrekordet i stavhopp på 4,40.

Men hon nöjde sig inte med det.

Dubbla rekord

– När jag tog 4,47 var jag redan i chocktillstånd efter att jag klarat 4,42. Jag har provat den höjden 18 gånger tidigare så det känns väldigt skönt att jag äntligen kunde slå världsrekordet, säger Angelica Bengtsson.

De vädermässiga förhållandena var allt annat än bra.

Tävlingen (som Bengtsson inledde på 3,55) startades i ösregn och snålblåst. När hon tog rekordhöjden strålade solen.

Inte i toppform

Trots det, och trots att Angelica Bengtsson inte är i sin bästa form, lyckades hon höja sitt personbästa med en decimeter.

– Ju bättre tränad man är ju styvare stavar brukar man hoppa med, och då flyger man också längre. Jag hade mjuka stavar i Moskva så det är väldigt positivt att jag ändå lyckades.

I augusti avgörs ungdoms-OS i Singapore men Angelica Bengtssons rekordnotering gör henne till åtta i Europa i år – och sannolikt också ett namn för EM i Barcelona.

– Fast jag kommer att satsa mot junior-VM i Kanada veckan innan i första hand. Jag tror det kommer att gå riktigt bra i sommar och det vore riktigt häftigt att vinna ett JVM-guld.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN