Falk kan varnas efter krocken

Skidåkaren Hanna Falks beteende efter kraschen med Pirjo Muranen ska eftergranskas.

Svenskan riskerar en muntlig varning.

– Försökte hon träffa Muranen med staven är det osportsligt uppträdande. Men hon kommer inte att få böter, men möjligen en muntlig tillsägelse, säger FIS-deletagen Jussi Prykäri till Sportbladet.

I morgon kommer FIS tävlingsjury för sprintloppen in Düsseldorf att eftergranska Hanna Falks beteende vid kraschen med finlänskan Pirjo Muranen.

Incidenten inträffade i Hanna Falks sista växling till Hanna Brodin.

Bredvid Hanna Brodin hade finländskan Pirjo Muranen precis växlat och hon och Hanna Brodin hakade i varandra. Muranen snurrade runt och gjorde en tvär sväng mitt framför skidorna på Hanna Falk.

Hanna Falk fick väja och hon ramlade innan hon kunde genomföra växlingen.

Men det är Hanna Falks beteende efteråt som ska granskas.

Arg på Muranen

Hanna Falk var arg på Muranen, skrek åt henne och slog med staven.

- Om Hanna försökte slå mot Muranen med staven anses det enligt reglerna vara osportsligt uppträdande. Då kommer hon att få en muntlig tillsägelse, säger FIS-delegaten Jussi Prykäri.

Juryn kommer att få in nya tv-bilder frän händelsen och under måndagen granska incidenten igen.

- Anser vi att Hanna Falk uppträtt osportsligt tar vi ett samtal med henne och förbundskaptenen (Rikard Grip) inför tävlingarna i Davos, säger Prykäri.

”Inte aktuellt med böter”

En muntlig varning är den lägsta graden av straff som en åkare kan få. Nästa steg är en skriftlig varning, ett gult kort. Och sen kommer böter.

- Det är inte aktuellt med böter i detta fallet, säger FIS-delegaten.

Sportbladet talade med Hanna Falk efter loppet, innan det blev känt att FIS ska eftergranska hennes beteende.

- Ja, blev lite arg. Det skedde i stridens hetta, det är då man kan reagera så. Men jag lugnade ner mig ganska snabbt och är inte så förbannad nu, säger Hanna Falk.

Italien vann damernas teamsprint, Sverige blev nia.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN