”Jag minns ingenting”

Järbyn slogs medvetslös i kraschen: ”Omskakad”

Foto: Foto: AP
Medvetslös Patrik Järbyn föll och slog i bakhuvudet under gårdagens Super-G. Han slogs blodig och tappade medvetandet. Han var kvar på sjukhus över natten men känner sig enligt, landslagsläkaren Per Liljeholm,okej.

Whistler. Han föll baklänges ner för pisten med ryggen före.

I fallet skrapade Patrik Järbyn ansiktet blodigt och slog till huvudet så hårt att medvetandet försvann.

– Jag minns ingenting av olyckan, säger han efteråt.

Foto: Foto: AP
Järbyn fördes till sjukhus där han fick stanna över natten för att sena skador inte ska missas.

Åket såg kontrollerat ut hela vägen, om än lite långsamt.

Men fem-sex portar från mål kom Patrik Järbyn snett och grenslade en port. I fallet vreds kroppen, skrapade sönder ansiktet mot det isiga underlaget och störtade handlöst ner för backen.

Läkaren Per Liljeholm skyndade till Järbyn och möttes av en blodig kropp som låg helt stilla.

– Vi tog ner honom till en medicinsk enhet och ställde frågor. ”Kan du röra fötterna?”, ”vad heter du?”, säger Liljeholm.

Till sjukhus i ambulans

Med nacken stabiliserad bars Järbyn på bår till en ambulans medan frun Randi stod bredvid och grät. Hon åkte med Patrik till OS-byn för undersökning.

Där fastslogs att svensken förutom skrapsåren har drabbats av en måttlig hjärnskakning. Sent i natt, svensk tid, fördes han vidare med ambulans till sjukhuset i Vancouver. Planen är att hanska skrivas ut under dagen, men det är inte säkert.

– De har kvar Patrik på sjukhus för att se att sena skador inte missas. Att huvudet skakas om så mycket gör att det kan komma sena blödningar. Därför monitorerar man honom under natten, säger Per Liljeholm.

”Känner sig okej”

Patrik Järbyn har nu strikta restriktioner från läkarna. Han får varken äta eller dricka och skulle ändå haft svårt för det på grund av såren runt munnen. Super G:n var hans sista tävling i hans sista OS, vilket innebär att det är aktuellt att han inte återvänder till de andra aktiva, enligt Liljeholm.

– Han har pratat med sin mamma på telefon och sagt att han känner sig okej. I övrigt gäller nu vila och att ta det lugnt, säger läkaren och fortsätter:

– Sinnesstämningen är att han är lite omskakad och mörbultad efter en sådan här krasch.

Men Järbyn har inga minnesbilder av olyckan. När kroppen föll okontrollerat nerför pisten slogs han medvetslös och när han vaknade fanns bara smärtan där.

– Vi har pratat hela tiden sedan det hände, men han minns ingenting, säger Liljeholm.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS