Thorén: Emil Jönsson tog käftsmällen på rätt sätt...

SPORTBLADET

DAVOS. Emil Jönsson lämnar inget åt slumpen.

OS-smällen är dissekerad, handlingsplanen lagd.

Men för att bli en riktigt stor åkare måste Sveriges sprintstjärna lyckas på ett mästerskap – VM i Oslo är Emil Jönssons gyllene chans.

Emil Jönsson lämnade OS i Whistler med en missad final och sjukdom. ”Min räddning var att det gick så bra för laget, jag är skitlycklig för OS fortfarande” sa han i höstas. Personer i hans närhet har även sett en annan bild. ”Det var tufft, Emil var under isen ett tag.” säger hans tränare Bengt Stattin.

Emil Jönsson tog käftsmällen på rätt sätt. Han analyserade, vände och vred på varje sten och tog fram dvd-spelare för att se hur han kunde lära sig av misstag i tidigare lopp (VM, OS, världscup).

2010 – ”Detaljernas år”

I garaget i Östersund har Emil Jönsson andra säsonger lagt timmar på att sy om handskar, fila på stavar, ändra pjäxor. Allt för att få ner vikt, maximera materialet. På kylskåpet i köket finns numera en lapp där det står ”Detaljernas år”. Det är detaljerna i Emils träning och taktiska åkning som är i fokus.

Han har hyrt in sin tränare Bengt Stattin vid fler tillfällen. Stattin är en tränare som är rak och ärlig, inte alltid bekväm kanske. Det funkar på Emil.

25-åringen har vågat se sina svagheter, möta sina rädslor och bearbeta dem.

Har kritiserats

Emil Jönsson har kritiserats för att inte vara en åkare som kan lyckas i mästerskap – sjua i OS, 13:e plats i Liberec, sexa i Sapporo.

Han jobbar med sin mentala styrka, för att kunna hantera pressen.

VM i Oslo är rätt tillfälle att för sprintkungen att bevisa kritikerna att han lagt den sista pusselbiten.

Och blivit en mästerskapsåkare.

I Davos i går kändes det givet att det ska ske.

ARTIKELN HANDLAR OM