”Marcus kan bli näste svensk i Formel 1”

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Janne Blomqvist tror på Ericsson – GP2-segern
ett steg på vägen

Viasats F1-kommentator Janne Blomqvist gläds över Marcus Ericssons GP2-vinst. Här analyserar han svenskens prestaion och chansen att nå F1.

Det har gått trögt för Marcus Ericsson i GP2. Inför racet i Valencia hade svensken noll poäng och han hade drabbats av många tekniska problem under början av säsongen.

Men efter sjundeplatsen och segern får Ericsson många lovord för sina insatser.

Vad var det som han gjorde så bra i Valencia?

– Marcus höll huvudet kallt i det första racet. Han startade ju absolut sist och då hade det vara lätt att tokchansa i starten för att ta tio bilar. Men Marcus avvaktade och såg till att inte bli inblandad i det som hände i kurva två, han fick ju till och med åka en extra sväng runt de bilar som hade kört ihop. Sedan kunde han klättra och till sist blev han sjua. Han hade en hel del tur i det loppet, men sprintracet var helt och hållet hans lopp. Han tog starten och höll sedan ledningen hela racet. Nu fick han visa hur stark han är när han inte har otur och tekniska problem.

Kan det här bli vändpunkten för Marcus?

– Det kommer att bli stor skillnad, nästa lopp går på Silverstone som Marcus kan utan och innan. De andra banorna har han ju aldrig kört på tidigare och nu har han självförtroendet med sig.

Hur ser du på Marcus chanser att gå vidare från GP2 till F1?

– Den som vinner GP2 under sin debutsäsong brukar oftast hamna i F1. Det blir nog svårt för Marcus att vinna i år eftersom han tappat så många poäng i början av säsongen. Så det kan nog vara bra för honom att stanna i GP2 ett år till. Men jag är jättepositiv, ge honom ett eller två år till så kommer det att hända något. De bästa från GP2 hamnar i F1.

Vad krävs det för att prestera bra i GP2?

– Det viktigaste är att kvala bra. Får man starta från de tre fyra främsta platserna har man goda chanser att göra bra resultat. Jag tror också att det är ganska jämt mellan de främsta förarna. Kvalar man in sig på tolfte till fjortonde plats får man kämpa mycket hårdare för att bli åtta så man får starta först i nästa race och det kan vara svårt att ta poäng. Nyckeln är helt enkelt att kvala bra.

Hur viktiga är pengarna för att en förare ska kunna nå F1?

– Jag tror inte att pengar har störst betydelse. Det är ingen som kommer till F1 av en slump idag, alla stallen tittar jättenoga på alla talanger när de väljer förare. Det viktigaste är att föraren försöker skaffa sig en relation med något stall, Marcus har ju bra kontakter med Mercedes och det är inget dåligt team att hamna hos. Men till slut tror jag att det främst är resultaten som bestämmer om föraren får chansen. Jag tror att vi kan ha sett näste svensk i F1 när Marcus vann loppet i Valencia.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

GP2