Briatore: ”Formel 1 måste förändras nu”

SPORTBLADET

Om sporten ska ha en framtid måste den förnyas

Foto: Flavio Briatore, här i samspråk med Fernando Alonso, anser att F1-sporten måste förändras om den ska ha en framtid.

Renaults forne teamchef, Flavio Briatore, anser att Formel 1-sporten måste förändras om den ska överleva.

– F1 är mycket förvirrat just nu, som det är nu kan jag inte se att sporten har en ljus framtid, säger Briatore till Autosprint Magazine.

Flavio Briatore tvingades lämna Formel 1-sporten 2008 efter Crashgate-skandalen, då han ska ha beordrat Nelson Piquet Jr att krascha för att ge stallkamraten Fernando Alonso ett bättre utgångsläge. Briatore blev avstängd på livstid av det Internationella Bilsportförbundet, men blev nyligen frikänd i domstol.

Nu diskuterar han F1-sportens framtid i en intervju med webbplatsen autosport.com. Briatore anser att Formel 1 har två problem, bristen på underhållning och de höga kostnaderna.

Kostnaderna är ett problem

– Problemet är bristen på underhållning och oförutsägbarhet under normala raceförhållanden. Sedan har vi kostnaderna. När teamen insisterade på att få ha tre bilar per stall öppnade förbundet dörren för team som inte har några som helst budgetgarantier. Det var ett dåligt beslut, säger Briatore till autosport.com.

Den stora skillnaden mellan nykomlingarna och de etablerade teamen är ett problem, menar Briatore.

– Det finns F1-team som bara är 1-2 sekunder snabbare än ett GP2-team. För den skillnaden betalar de 60-70 miljoner, medan GP2-stallet bara spenderar 3 miljoner. Då är det något som är fel, säger italienaren.

Vill inte tillbaka

Efter den friande domen deklarerade Internationella Bilsportförbundet att Flavio Briatore är välkommen tillbaka till F1-sporten efter 2012, men den forne Renaultchefen känner inget sug att återvända.

– Nej, efter att ha vunnit sju titlar med två olika team, skulle det inte ändra något om jag skulle vinna en åttonde titel. När vi vann med Renault 2005-2006 så var det ett mirakel, och man kan inte få mirakel hela tiden. När jag ser F1 nu, så roar det mig inte längre. Adrenalinet finns inte, och jag saknar det inte alls, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1