Kallur och Klüft tillbaka i Blågult

Foto: Klüft och Kallur – tillbaka i Blågult.
SPORTBLADET

Väntar har varit lång.

Nu är Susanna Kallur och Carolina Klüft redo att tävla igen.

Även om de inte finns med i friidrottens första EM-trupp.

Två av svensk friidrotts största stjärnor under 00-talet har tunga skadeperioder bakom sig. Båda missade VM förra året, men de kommer laddade och tävlingssugna till årets EM-säsong.

De båda svenskorna finns med på landslagets läger i Albufeira, Portugal, den sista stora samlingen inför utomhussäsongen.

Tränat i USA

Klüft kommer närmast från ett långt träningsläger i Kalifornien. Muskelbristningen i baklåret är ett minne blott.

– Jag hade hållit på med rehab hemma i så många månader att jag kände att jag behövde byta miljö, säger Klüft om USA-resan.

– Det känns som om den här rehab-tiden har gått fort ändå. Det har hela tiden gått framåt.

Susanna Kallur har till slut kunnat börja träna för fullt igen efter en stressfraktur och operation av ena underbenet senhösten 2008.

– Jag tränar max i häck och sprint nu, men jag behöver ännu lång återhämtning, säger Kallur.

Ej med i EM-trupp

Båda räknar med att göra tävlingscomeback när utomhussäsongen drar igång på allvar.

– Men jag har inte bestämt när det blir. När jag känner att jag är helt redo att börja tävla gör jag det, säger Susanna Kallur.

Just avsaknad av resultat under förra året gör att Klüft och Kallur inte finns med bland de 21 som på tisdagen togs ut i den första truppen till EM i Barcelona, som startar i slutet av juli.

– Det är bara titta. Det står att ett krav är att man klarat EM-kvalgränsen under 2009 eller inomhus 2010. Och jag har ju inte tävlat under den tiden, säger Kallur.

Klüft och Kallur är förstås självskrivna i EM-truppen, de måste bara se till att få tävlingsresultat. Gränserna är 13,35 på 100 meter häck och 6,55 i längd.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott