Mardrömsstarten som kan kosta en VM-biljett

SPORTBLADET

Palicka efter den tuffa öppningen: Jag kom snett in i det

HALMSTAD. Åtta skott – noll räddningar.

Andreas Palickas mardrömsstart i World cup kan ha förstört hans chanser till VM-spel.

– Jag lade för stor press på mig själv, sade Palicka.

Handbollslandslaget besegrade Island, 31– 26, i World cup-premiären. Men resultatet var mindre intressant då samtliga Spanienproffs saknas – och framför allt då turneringen är sista testet innan bruttotruppen till hemma-VM tas ut.

Andreas Palickas namn lär finnas med bland de 28 som förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren läser upp på torsdag. Han får dock svårt att nå den slutliga truppen efter genomklappningen på tisdagen.

Kielproffset har under säsongen fått lite speltid bakom den franske världsmålvakten Thierry Omeyer i Bundesliga. Kanske var det matchovanan som lyste igenom i Halmstad.

”Kom snett in i det”

24-årige Palicka släppte in Islands åtta första skott i matchen – däribland fyra från kantspelaren Oddur Gretarsson – och slog flera gånger uppgivet ut med armarna.

– Starten är väldigt viktig och jag kom lite snett in i det. Men sedan hade jag bra perioder och summa summarum landar jag på godkänt, tyckte Palicka, men rättade sig snabbt.

– Eller godkänt minus kanske det blir.

För rättvisans skull ska det sägas att det svenska mittblocket var svagt och inte gav målvakten mycket hjälp.

Islands försvar var om möjligt ännu sämre. Svenska skyttar som Oscar Carlén och Kim Ekdahl Du Rietz fick massor av lägen och publiken hade behövt en kulram för att hålla reda på alla mål.

I onsdagens World cup-final mot Danmark i Malmö är det Per Sandströms tur att visa om han är en VM-målvakt.

– Jag vill väldigt gärna spela VM och kände att det här var min chans. Därför är jag också lite besviken, sade Palicka.

Blir det VM nu, Kim?

Efter svensk pausledningen med 19–14 lyfte sig Island markant i början av andra halvlek. Trots att Palicka började fånga bollarna kröp OS-tvåan så nära som 21–22.

Men Sverige avslutade matchen starkt. Det gällde inte minst sexmålsskytten Ekdahl Du Rietz, som gjorde sin hittills bästa landskamp och kan räkna med VM-spel om drygt fem veckor.

– Det är öppet bakom (Jonas) Larholm på vänsternio. Jag försökte visa allt jag kan. Man vill alltid sätta dit alla skott, men det gick helt okej framåt

Du Rietz hyllades av förbundskapten Ola Lindgren:

– Kim visade vilken fantastisk potential han har, sade Lindgren.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll