OS-hjältarna misslyckades i premiären

Foto: Darko Bandic/AP/TT
Emma Nilsson fick en mardrömsstart på sin förstasträcka i mixedstafettet.

avTT

SPORTBLADET

De svenska skidskyttarna hade stora förhoppningar på säsongens första mixedstafett.

Sedan ramlade Emma Nilsson i en nerförsbacke, och resten av loppet blev en enda lång uppförsbacke.

Sverige slutade åtta, mer än två minuter efter segraren Frankrike.

Den oväntade OS-succén förra vintern har lyft förväntningarna på det svenska skidskyttelandslaget.

Men världscupsäsongens första mixedstafett, i slovenska Pokljuka, blev en besvikelse. Det svenska laget sköt tolv bom, åkte på en extrarunda och var långt bakom topptrion Frankrike, Schweiz och Italien.

Oturligt fall

Det började dåligt direkt då förstasträckans Emma Nilsson ramlade i en utförsbacke redan efter drygt en kilometer. Nilsson tappade runt 20 sekunder i fallet, och trots att hon sedan sköt stabilt, bara ett extraskott, tappade hon rejält i spåren.

– Det var det sämsta stället att ramla på på hela banan. Jag är bara glad att geväret inte gick sönder, det fick en rejäl smäll. Men det blev lite skakigt efter det. Det var synd, jag hade velat göra det bättre i dag. Det var inte mitt fel, men jäkligt tråkigt, säger Emma Nilsson till SVT.

Tungt för OS-vinnaren

OS-guldmedaljören Hanna Öberg gick ut drygt en minut bakom ledaren, men fick inte till vare sig skidåkning eller skytte – fem bom men inga extrarundor – och när hon lämnade över till Jesper Nelin var avståndet till toppen hela 2.20.

– Jag hade det lite kämpigt i dag, både i spåren och på skjutvallen. Jag fick ju åka rätt mycket själv. Det var lite jobbigt, det kändes lite segt, säger Hanna Öberg till SVT.

Nelin hade det inte lättare och tvingades till och med till en extrarunda. För Sebastian Samuelsson var utgångsläget hopplöst, men en bra sistarunda – näst snabbast i spåren och bara en bom – lyfte i alla fall upp Sverige till en slutlig åttondeplats, 2.15,4 efter Frankrike.

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt om alla tävlingar

LÄS MER: Skidskytte-VM i Östersund – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

ARTIKELN HANDLAR OM