Utmanar Sverige – satsar 36 miljarder

Visar upp nya bilder – så kan OS se ut

avAndreas Käck

Publicerad:
1 av 5 | Foto: Calgary 2026 Bid Corporation

Calgary utmanar Stockholm om OS.

Nu kommer bilder på hur den kanadensiska stadens arrangemang kan komma att se ut.

Deras budget? Motsvarande 36,5 miljarder kronor.

En majoritet i stadsfullmäktige vill att Calgary drar tillbaka sin OS-ansökan. Åtta av femton ledamöter sade nej vid den senaste omröstningen, men det krävdes tio röster för att staden skulle dra sig ur.

I stället kommer Calgarys OS-öde att avgöras i en folkomröstning den 13 november.

Visade bilder

På fredagen höll Fergal Duff, kandidaturens arenaansvarige, en presskonferens där han förklarade att det bara behövs två nya arenor i staden. En inomhusarena som skulle kosta runt 2 miljarder kronor och en multiarena som skulle kosta cirka 690 miljoner kronor.

Calgary totala budget är 5,23 miljarder kanadensiska dollar (runt 36,5 miljarder kronor).

På presskonferensen visade man även upp bilder på hur arenaområdet kan komma att se ut.

Calgary är en av tre officiella kandidater kvar till att arrangera vinter-OS 2026. Stockholm och Milano-Cortina d’Ampezzo är de två andra.

”Vi är övertygade”

Det svenska budet bedöms som starkt utifrån IOK:s nya målbild, där man vill ha budget-OS med minsta tänkbara onödiga investeringar.

Sveriges OS-ansökan har en budget på 13 miljarder kronor, varav motsvarande nio miljarder skjuts in från IOK.

– Vi är övertygade om att Sverige och Stockholm kommer att genomföra vinterspel i världsklass. Spel som är hållbara i alla avseenden, inte minst ekonomiskt. De ska inte kräva skattekronor utan tvärtom tillföra värden. Vi kommer inte att behöva göra investeringar i nya arenor eftersom vi i Sverige redan har de tävlingsarenor som behövs. Vi har också de vägar, järnvägar, flygplatser och hotell som behövs, vi behöver nästa inte bygga någonting, sa Mats Årjes, ordförande för SOK, nyligen i ett pressmeddelande. 

Publicerad: