Siffrorna bakom VM-succén

Landslaget tar hjälp av Sportbladet inför åttondelen

Foto: JOHAN FLINCK, TT

avJohan Flinck

SPORTBLADET

LEIPZIG. Här är siffrorna som förklarar den svenska VM-succén.

Och som hjälper landslaget inför söndagens åttondelsfinal.

– Får jag ta kort på det här? Det är bra info att ha till tjejerna, säger förbundskaptenen Henrik Signell till Sportbladet.

När såväl det svenska VM-laget som den svenska presskåren förflyttade sig de 50 milen från Stuttgart till Leipzig inför morgondagens åttondelsfinal mot Slovenien passade Sportbladet på att studera statistiken från det avslutade gruppspelet.

Det visar sig då att Sverige har haft näst flest anfall av alla lag i VM, skjutit flest skott och gjort näst flest mål. Bara fem nationer har gjort fler mål på kontring. Samtidigt ska man komma ihåg att Sverige bara hade en blåbärsnation i gruppen, Argentina, mot till exempel grupp D som hade både Kina och Kamerun.

”Velat ta efter Norge”

Det tyder på en väldigt snabb handboll i mycket högt tempo med massor av skott.

– Vi har verkligen pratat om det. Vi gillar Norges sätt att spela och har velat ta efter den, säger Isabelle Gulldén.

Norge är bäst i världen på att spela farthandboll, även om de inte var det i gruppfinalen mot Sverige. Nederländerna, som är både vice världs- och europamästare, är ett annat lag som firat stora triumfer med samma typ av handboll de senaste åren.

– Det är framtidens handboll, slår Gulldén fast.

Signell:

– Eftersom vi spelar med relativt mycket folk orkar vi hålla ett högt tempo hela tiden. Det finns ingen anledning att grisa omkring och studsa och vila.

”Skulle vara till hjälp”

Det som kanske glädjer mest är att Sverige, trots det höga tempot, har näst minst antal tekniska fel av alla lag i VM.

– Det låter jättebra, säger Signell, som får statistiken presenterad för sig av Sportbladet när han anländer till VM-hotellet i Leipzig.

– Får jag ta kort på det här, undrar han och pekar på Sportbladets anteckningsblock.

– Det är bra info att ha till tjejerna. Det skulle vara till hjälp.

Men Sverige ligger inte i topp på allt. Utdelningen på kanterna imponerar inte: bara 46 procent där snittet i VM är 53 procent och fem av de sex lag som är ännu sämre från kanterna missade åttondelsfinal.

– Loui Sands skada är kanske en faktor till att vi ligger under snittet då hon normalt sett är säker från kanten, funderar Signell.